Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagykőrös 1.

2013.12.30. 07:26

Hát Mi, nagykőrösiek elég furcsa emberek vagyunk. Ha egy magyar ember elmegy a világ bármely pontjára, az biztos, hogy ott egy másik magyarral találkozik, na így vagyunk mi ezzel nagykőrösiek is, akár hova megyünk, ott biztos, hogy összefutunk egy másik földinkkel. 
Van egy másik furcsaságunk is, más nyomorúságára vagyunk a legbüszkébbek. Az egyik legnagyobb büszkeségünk Arany János, aki 9 évig élt a városunkban száműzetésben.
9 évig tanított a városunkban, ezt a kilenc évet ő száműzetésként élte meg, amit a szabadságharc melletti kiállásáért és Petőfivel való barátságáért kellett elviselnie.
9 évig tanított a helyi gimnáziumban amire oly büszkék vagyunk, hogy szinte mindent róla neveztünk el: általános iskolát, gimnáziumot, művelődési házat, filmszínházat, olvasókört, utcát (főutca már nem jutott neki), múzeumot stb.
Mivel versei nem nagyon jelenhettek meg a tanítás mellett kényszerűségből sírverseket írt és ebből egészítette ki tanári fizetését, amire mi szintén büszkék vagyunk.

Hogyan történt?

2013.12.20. 11:37

A kalandozások korában nagy csoda történt tőlünk nyugatra, a magyarok nyilai elől a templomba menekülő falusiakat megvédte a templom előtt álló Terhes Szűz Máriát ábrázoló szobor.

A kalandozások korában egy faluban nagy fosztogatás tartottak hős őseink, mivel igen jó fogás volt a templomba menekülőkkel nem törődtek őseink, megelégedtek azzal amit a házakból raboltak.

A kalandozások korában egy falu fosztogatása közben a templom előtt egy terhes nőt ábrázoló szobrot pillantottak meg őseink, mivel ők tisztelték az anyaságot ezért megkímélték a templomba menekült falusiakat.

Nacionalista Hullám 7.

2013.11.09. 13:28

A közelmúltban jelent meg a Nacionalista Hullám 7. száma
Kiváló, a régi fénymásolt időket idéző nyomdában készült "fanzine'. Az első 5 szám még valamikor a skinheadeknek készült, az utolsó kettő már kicsit szélesebb réteget szólít meg, azért reméljük ez a tendencia majd valahol megáll és nem lesz olyan, mint a Magyar Hang mely már olyan széles rétegnek szólt, hogy egy-egy cikk miatt szinte senki sem vette meg.

A legutóbbi számban olvashattok egy Révület interjút, néhány koncert beszámolót, lemezkritikákat, újságajánlót, a viszonylag ismeretlen spanyol Irminsul zenekarral készült interjút, továbbá Stratégia interjút melyben az újdonságok mellett felelevenítik a kezdeti időket. Olvashattok még a Magyar Hang készítőjével és egy magyar dudással készült interjút, beszámolót a 2012-es Orosz menetről, bemutatót a Hard Lineról és további érdekességeket.

Skinheadek csoportok?

2013.11.09. 10:46

Nem tudom kinek mennyire tűnt fel, de nekem nagyon, hogy az egykori skinhead csoportok, szervezetek tagjai lassan tornacipős fiúkká vedlenek-vedlettek.
A Hungária skins még felsőruházatban őrzi a skinhead múlt emlékeit, de a többségük már kizárólag csak sportcipőben látható.
A Blood and Honour Hungary szintén hasonló cipőben jár, szó szerint, de náluk már gyakran a felsőruházat is inkább márkákhoz köthető és nem a skinhead külsőséghez.
A BHS Crew az egykori Borsod-Heves Skins utódja, tagjai ma már szinte kizárólag HC-H8core-NSHC körökben mozognak és az öltözetük is ehhez köthető.
Skins4Skins, ők is többnyire sportcipőkben láthatóak, bár még ők kötődnek a legjobban a skinhead külsőségekhez.
Pannon Skins, bár ez a csoport már nem létezik, de mégis az ő egykori tagjaikon (és az Oi-kor zenekar rajongóin) látható a legtöbb Martens, Harrington, bomber és ott látható még mindig a legtöbb kopasz fej.
A hazai Hammer Skins a egyik legkisebb létszámú csoport itthon, velük ritkán találkozom, de ők szintén viselik a skinhead külsőségeket amikor összefutunk.

Mos-oi CD

2013.11.09. 08:39

Akik megfordultak az Oi-kor vagy az Óbudai fiúk + a Ramon koncertjein már az év első felében hallhattak pletykákat a legendás zenekar stúdió felvételéről, majd az erdélyi turné után Zala többször tett célzást a felvétel elkészítéséről a színpadon is. Akik ott voltak a két említett zenekar óbudai koncertjén már ízelítőt is hallhattak két szám erejéig az elkészült felvételekből és láthatták Ramon kezében a CD borítóját.

A CD 9 számot tartalmaz, a legendás 1983 februári koncert teljes repertoárja megtalálható rajta valamint a későbbi demóról is hallható pár szám (Emlékezz, Szennyhullám, Állj át, Ziga-zaga oi!). Aki ismeri az eredeti felvételeket annak feltűnik, hogy a koncerten elhangzott számokból hiányzik a lendület, Ramon szerint azért, mert az egy koncert volt ez pedig egy nyers stúdió felvétel, véleményem szerint ebben is van valami, de talán inkább az eltelt 30 év az ami rányomja a bélyegét. a fiatalos lendület az ami hiányzik egy kicsit a számokból (ugyan ez a helyzet az Egészséges Fejbőr legutóbbi CD-jével is). A demóról ismert 4 szám magán viseli az énekes jelenlegi zenekarának a kéznyomát, hangulatában jobban hasonlít az Óbudai fiúkra, mint az eredeti felvételekre.

Erre a CD-re már nagyon régóta vártunk, szerintem nincs még egy felvétel a világon melyre ennyit vártak volna az emberek. Végre jó minőségben hallhatjuk azokat a számokat melyeket eddig csak agyon másolt kazettákon vagy még rosszabb minőségű mp3-as felvételeken hallhattunk.
Bár Ramon eredetileg a november 16.-ai koncertet jelölte be, mint a CD hivatalos megjelenésének dátuma, de az ismerőse (és facebookos ismerősei) már régen beszerezhették tőle a felvételt, csak egyetlen kérése volt,  a koncert napjáig senki ne tegye fel a világhálóra. A CD ára 500Ft, ennyit gondolom azért minden rajongó ki tud fizetni érte, még a jelenlegi gazdasági helyzetben is.

Skinhead könyv ismét

2013.10.25. 12:47

 Ismét készülőben van egy skinhead könyv, ebben skinheadek válaszolnak a feltett kérdésekre, lesz benne sok kép, sok ismert skinhead vagy volt skinhead,  Igazság szerint akár elégedettek is lehetnénk, de a többség nem arra kíváncsi, hogy milyen gyerekkorunk volt, mennyi újságot csináltunk vagy kiknek a koncertjeire jártunk. Amikor összefutunk fiatalabbakkal akkor az első kérésük meséljünk a balhéinkról vagy arról akkor volt-e jobb vagy most, ha korombeliekkel futunk össze az első "hogy vagy, mi újság" után a közös emlékekre, balhékra, berúgásokra, csajozós történetekre terelődik a szó. Amikor az ember egy skinhead könyvet a kezébe vesz ezeket a témákat keresi benne, ezeket sajnos a mostani könyvben sem fogja megtalálni...

Feldolgozások

2013.08.09. 17:50

Az elmúlt 7-8 évben sorra jelentek meg a feldolgozás dalok, albumok, köztük Ian Stuart Donaldson és a Skrewdriver munkásságából merítettek a legtöbben, vagy mégsem....

Feldolgozásra került a Green fields of France, mely egy első világháborúban elesett angol katonák emlékére írt dal, ehhez Iannek annyi köze van, hogy előadta Ő is.

Felkerült egy válogatás albumra a Kabaré betét dala a Tomorrow belongs to me, sem a szöveghez, sem a zenéhez nincs köze Iannek, ezt is "csak" előadta.

Gyakori tévedés a Skrewdrivernek tulajdonítani a Nimród-Óvakodj a törpétől című számát, mely a Black Sabbath - Paranoid című számának feldolgozása, melyet Ianék is feldolgoztak.

A legbosszantóbbak számomra azok a feldolgozások melyek a régi szókimondó szövegek átiratai, ilyenek a Mos-oi feldolgozások, vagy a közelmúltban megjelent 88-as csoport - Kolompár című számának feldolgozása. Ha nem merik kimondani a véleményüket keressenek kevésbé szókimondó dalokat.

Rendkívül jó ötletnek tartom Szíva Balázstól a '80-as, '90-es évek zenéit, zenekarait bemutatni, hisz ezeken nőttem fel én is, de talán pont ezért a korra sokkal jellemzőbb dalokat várnék tőle, a második albumon az M.A. Skins és a Független Adó feldolgozás pont nem ilyen. Hiányolom az Oi-kor és az EF egy-egy már rég nem játszott számát, hiányolom azokat a dalokat melyekben "oi!"-oznak, hiányolom a 4skins - Chaos című számának feldolgozását (a '80-as években ez volt a legtöbbet játszott és feldolgozott dal nálunk). Hiányolom a kocsmakórusokat ezen belül is leginkább a 100 bakancsban kezdetű nótát...

Sziva Balázs:

Olyan időket élünk, amikor óriási zűrzavar van a fejekben! A skinhead legyen skinhead! A kilencvenes évek elején, amikor én elkezdtem mozgolódni a hazai színtéren a jellegzetes külsőségek (kopasz fej, bomber, bakancs) nagyon fontosak voltak, hiszen ezzel különböztettük meg magunkat a többi korunkbelitől. Egy bárki számára látható, egyértelmű állásfoglalás volt az öltözködésünk! Akárki akármit mond is utólag, Magyarországon akkoriban és még nagyon sokáig CSAK ÉS KIZÁRÓLAG a bőrfejűek és a hozzájuk csapódó szimpatizáns fiatalok képviselték a nemzeti gondolkodást az ifjúsági szubkultúrák közül. Csak egy példa, hogy a hódmezővásárhelyi Hyde Park, már vagy húsz évvel ezelőtt játszotta az Édes Erdély-t. A kétezres évek közepén volt zenekar, amely a népszerűségét ilyen és ehhez hasonló katonadalok átdolgozására alapozta. Az akkori kopasz együttesek dalai egyébként csak részben voltak direktben politizálóak, sok esetben inkább a skinhead életérzést fogalmazták meg, de éppen úgy énekeltek a sörről és a szerelemről is, mint más irányzatok képviselői, mégis a bandák és a közönségük is egyértelműen elkülönültek ezektől. Ami egyébként a hazafias stílusú öltözködést illeti, egész Európában, így nálunk is létrejöttek a nemzeti ruhamárkák, amit jó dolognak tartok. Ezek amúgy sokszor merítenek ötletet a hagyományos skinhead öltözködés stílusjegyeiből.

Börke:
Nos abszolút magánvélemény,de a skinhead elsősorban egy életmód vagy életvitel.Nem tinidivat,nem politikai irányzat.Az utcáról jött,elsősorban a munkásosztály(illetve a munkanélküli osztály )szubkultúrájaként.Aki ezt nem érti,vagy nem képes felfogni az nem skinhead.Értelemszerűen kapcsolódik hozzá egyfajta kultúrán belüli divat is,de ez visszavezethető a melós gyökerekhez.Lásd Dr.Martens(munkás bakancs),harrington,donkey jacket,Ben Sherman ingek(munkaruhák).E cuccok viselése persze mára hagyományossá vált és szerintem a tornacipős,katalógusból öltözködő,(vagy-és)ilyen-olyan pártemblémákkal ékeskedő arcok vagy nem skinheadek,vagy csak szimplán szimpatizánsok.A testvériségszerű összetartás és a hippi jellegű igénytelenség elutasítása már tényleg csak hab a tortán.Mindenképpen kiemelném még a konzervativizmust,ami fontos egy skinhead ideológiájához.Kellenek a fasznak az új és újabb szarságok.Éljenek a hagyományok!

NBTC:

A skinhead alapvetően az angliai kezdetektől egy ifjúsági divat, szubkultúra volt, erős nacionalista érzelmekkel megspékelve. -az, hogy ez mögött állt-e később komolyabb ideológiai töltet, más kérdés.
De, hogy kicsit tisztázzuk a nevet is : az angliai dokkmunkás fiatalok körében egyre nagyobb divatja volt a 60'as évek végén a kefefrizurának. Egy idő után az idősebb munkások kezdték skinheadnek hívni a fiatalokat, akikre később rá is ragadt, illetve azok elkezdték magukra is használni a kifejezést. - ezzel megkülönböztetve magukat más, akkor divatos szubkultúráktól (ehhez persze hozzátársult a sajátos öltözködési stílus, és persze a szigetország iránti patriotizmusuk). Tehát látszik, hogy már akkor is egy különálló szubkultúraként volt jelen, és nem más keverékeként jött létre. Nem azonosultak a Rolling Stones-os rockerekkel, se a Beatles beat rajongóival, se a jamaikai bevándorló csőcselékkel nem vállaltak közösséget.
Idehaza a bőrfejűek a kezdetekkor -köszönhetően talán a vasfüggönynek-, nem feltétlen voltak egységesek, legalábbis öltözködés, külsőségek alapján. Nyilván itt ki-ki anyagi helyzetéhez mérten öltözködött, illetve a frizurák terén is az egészen rövid hajtól, a hajasbabákon át a "ska tincsig", sokan megfordultak a mozgalomban. -mindeközben természetesen, ha a külsőségekben nem is egyeztek, de a nacionalista érzelmek természetesek megvoltak mindenkinél.
Később viszont ez is egységessé vált. A skinhead, ahogy a kifjezés is jelenti, bőrfejű, nem hosszú copfos, vagy tarajos! 
Nagyon szép és jó, hogy egyre több mindenkiben fellángol a nemzeti érzelem, de amíg -legalább- külsőségekben nem hasonlít egy bőrfejűre, addig nem is lesz az! 
(Nem minden kopasz skinhead, de minden skinhead kopasz!)
Önálló szubkultúra vagyunk, saját öltözködési stílussal, önálló zenével! -ebből pedig nem szabadna engedni.
Viszont, hogy valóban valakiből mikor lesz skinhead, arra egy sajátos példát tudnék felhozni, hiszen ha valaki felöltözik nyakig bakancsba, és teleaggatja magát felvarrókkal-kitűzőkkel, az természetesen nem minden. 
Ha majd egy bőrfejű közösség, az egyént a tajgának tekinti, elfogadja, és megerősíti arról, hogy ő közéjük tartozik, na, majd akkor lesz valaki bőrfejű. Addig mondhatja, hirdetheti fűnek-fának, hogy bizony ő skinhead... a kutyát sem fogja érdekelni! -ez pedig tökéletes példája a fent leírtaknak, hiszen egy igazi bőrfejű társaság sosem fogja tagjának (ergo skinheadnek tekinteni), elfogadni sem a hajas babákat, sem pedig a tarajosokat, vagy más, akár külsőségekben különböző, akár a morálisan labilis egyéneket.

Kecsó:

Skinhead? Életforma világnézet elsősorban (a külsőségek ruházat Magyarországon eleinte sokaknak nehezen beszerezhetőek és megfizethetőek voltak majd idővel könnyebb lett a hozzáférés a vasfüggöny elbomlásával) Koncertek elsősorban hazaiak (a betiltások miatti nehézségek ellenére majdnem folyamatosan elérhetőek voltak kisebb szünetekkel) a külföldiek legtöbbünknek az új évezredben rendezettebb anyagiakkal váltak elérhetőbbé.... Világnézetünk fejlődött az évek elmúlásával elolvasott könyvek és megnézett filmek videók számának növekedésével sőt az internet ez irányú fejlődésével még gyorsabban terjed az infó...

Loyalty records:

Nehéz eldönteni a jelenkorban, hogy kit lehet igazi skinheadnek tekinteni, hiszen a skinhead szubkultúra megjelenése óta rengeteg változáson ment keresztül. Sokan 1969-re teszik az első skinhead csoportok felbukkanását, vannak, akik ennél is korábbra. Egyes csoportok a korai skinheadeket tartják „az igazinak” és próbálnak hasonlóan öltözködni és korabeli zenéket hallgatni. Angliában az igazi skinhead-robbanás 1977-1985 körül zajlott le, mikor igazi ifjúsági divatnak számított a skinhead, szinte minden második londoni fiatal punk, vagy skinhead volt és rengeteg bandaháború volt rivális skinhead csoportok között. Hazánkba a nyolcvanas évek első felében gyűrűzött be a skinhead szubkultúra. Kötelezőnek számított a rövid haj, katonai surranó, vagy Dr. Martens bakancs, (hipózott) farmer, bomberdzseki, nadrágtartó. Aki skinheadnek tartotta magát, igyekezett ezeket a kellékeket beszerezni, hogy az utcán egyértelműen megkülönböztesse magát a többi fiataltól. Szerintem az az igazi skinhead, aki külsőségekben is vállalja, amit képvisel és a leglényegesebb, ha olyanokkal találkozik, akiknek ez nem tetszik és számon kérik, esetleg verekedésre invitálják az illetőt, akkor is vállalja, hogy ő skinhead, még akkor is, ha ebből kifolyólag néhány kapott pofonnal is gazdagabb lesz!
A skinhead is rengeteget változott, a kezdeti „verjünk össze mindenkit, aki a területünkre lépett” mentalitástól a különböző politikai nézeteket valló bőrfejűekig. Rengeteget változott a punk is, a kezdeti „csináld magad - légy önmagad - pukkasszuk a kispolgárokat” hozzáállástól, a nyolcvanas évek közepétől elterjedt baloldali punk nézetekig, a jelenkor „náci punk” vonulatáig. Változás mindig lesz, hiszen egyre újabb nemzedékek nőnek fel. Identitászavaros fiatalokat nem kell komolyan venni, aki egyszer punk, egyszer rocker, közben szimpatikus neki a skinheadek férfias külseje, ezért közösségi oldalon skinheadnek nevezi magát. Komolytalan embereket nem kell komolyan venni.

Mostanában az egyik legvitatottabb kérdés, hogy mi vagy ki a skinhead. A közösségi oldalakon ezerszámra tűnnek fel punkok, rockerek és egyéb külsőségeket felvonultató személyek skinhead becenévvel. A koncertek látogatóiról folyamatosan tűnnek el bakancsok, bomber dzsekik, nadrágtartók és váltják fel különféle divatcuccok. Tehát a kérdések:

Ki a skinhead? Mettől meddig skinhead valaki?

Nem bizonyított, hogy Adolf Hitlernek egy heréje lett volna, ez az elmélet csupán pszichológiai spekulációkon nyugszik. Az sem igaz, hogy Hitler szobafestő lett volna, ez a tévhit valószínűleg Jean Effel két 1938-as karikatúráján alapszik, melyek szobafestőként ábrázolták a diktátort, aki barnára akarja festeni Európát, később a részeges Churchill nevezte mázolónak. Ugyanígy téves az a feltételezés, hogy Hitler zsidó származású lett volna. Állítólagos nagyapja, Leopold Frankenberger, egy grazi zsidó volt, aki később pénzzel támogatta a családot. A városban azonban nem élt ilyen családnévvel senki, és arra sincs bizonyíték, hogy nagyanyja valaha is járt volna ott. Hitler nagyapja valószínűleg Johann Georg Hiedler volt.

100 zöld-fehér...

2013.04.27. 19:10

Elkezdtem olvasni Kovács Géza könyvét.... Holló Hajnit az Üllői fradista lányt átkeresztelte Szőke Hajninak... Említi Csokit Nagymarosról akit mindenki úgy ismert, mint aki utálja a fajtáját, őt utoljára a Fradi - Bréma meccsen láttam jegynepperként, az egykori kedvenc csapatának a meccsére tízszeres áron adta a belépőt a többi fajtársával együtt. Hajninak nem volt pénze ezért belógtunk a tömegben. Említ engem is mint a gyáva jegyszedőt aki nem mert jegyeket kérni a szurkolóktól és azt írja vicsorogtak a tányérsapkásokra. A valóságban a vonat mellett az a két idősebb rendőr állt akik mindig is kísérték a szurkolókat a Nyugatiból a meccsekre, mindenki ismerte őket, jó fejek voltak, ők ismertek szinte mindenkit név szerint, persze barátság nem alakult ki köztünk, de viták sem voltak, egyszer még Rizsának azt is meg engedték, hogy kipróbálja a spriccelős gumibotot az egyik meccsről hazafelé, szerintem azt a vagont egy hétig nem lehetett használni. Velem meg az volt a helyzet, hogy indulás előtt jóval megbeszéltük Hajniékkal, hogy jön mindenki jegy nélkül, a vonat hátsó felében lesznek, az tartozott a fennhatóságom alá, ott volt a Nyugatiból (Zebegény-Nagymaros-Vác környékiek, Moszkva tér és a Nyugati pályaudvar környékének huligánjai) szinte mindenki akit ismertem akkoriban. Azt írja, ment a rendszer szidása, ilyen sem volt, ha csak nem a két szolnoki punk gyerekre gondolt akik fenn hangon énekelték az "Indul a Fradi vonat sieg heil, sieg" kezdetű nótát amihez végül nem csatlakozott senki. Visszafelé egy olyan vonattal jöttem amelyik nem sokkal a meccs után indult, a többiek ígérték, hogy megpróbálják elérni, de ez nem sikerült nekik, mindössze néhány fiatalabb srác érte el a vonatot, ők már akkor mesélték, hogy a fradisták összetörték a villamost.

Abban az időben bár hangos volt, nem volt igazán kemény a Fradi tábor, nem okozott volna gondot lehajigálni a jegy nélkül utazókat, ahogy azt több esetben meg is tettem, nagyobb, hangosabb társaságokkal is, nem okozott lelkiismeret furdalást, hogy használjam a lyukasztót, ha a helyzet megkívánja, amikor feljelentettek, csak annyit kellett mondanom, hogy ha valóban a vonaton volt mutassa a jegyét....

A könyv írója büszke magyarnak tartja magát... hát büszke lehet arra, hogy magyarokat vert, magyarokat lopott meg...

Válaszok: NSHC - H8Core

2013.03.14. 17:19

Zsolt:

1. Szerintem van különbség nem is kevés. Mind öltözködésben mind zenei stílusban mind a szövegvilágban és előadásmódban.Ideológiailag közös, de különbségek vannak.

2. Szerintem sok skinhead szereti az nshc zenekarokat. Köztük én is.

3. Voltam egy 3 napos amatőr rock fesztiválon, és ott megismerkedtem egy pár hc -s arccal. Mondtam nekik én milyen zenekarokat ismerek pl : Fehér törvény, Moshpit. Erre a válaszuk többnyire az volt , hogy ismerik és szeretik a zenéjüket. Még a grind core műfajból a Gungnírt is ismerik a hc arcok.

Ferenc:

1. Az nshc-h8core rajongó réteg mennyire távolodott el a skinhead mozgalomtól?

 Saját meglátásom szerint a távolság egyre nő, ami egyáltalán nem probléma, hisz mint zeneileg, mint stílusilag más a kettő. Persze most a szubkultúrára gondolok, nem pedig a közösségi,mozgalmi életre. Ettől még a mozgalmat, szervezeteket lehet támogatni, vagy tagnak lenni, mert az eszme és a cél, elviekben közös. Mindemellett nyitnunk kell más zenei irányzatok felé. Nem szeretheti minden nemzetiszocialista a skinhead muzsikát.

2. Az nshc-h8core mennyire elismert a skinhead oldalon?

 Hát talán erre mondhatjuk azt hogy teljesen változó. Az idősebb korosztály vagy akik pl az old school skinhead zenét kedvelik, gondolom kevésbé rajonganak egy divatosabb, néha talán rapes szövegritmikát, vagy éppen death metal elemeket felvonultató muzsikának. Én erre csak azt tudom mondani hogy az eszmét terjeszteni kell, és ehhez változatos színteret kell létrehozni, olyan dalokra és stílusjegyekre van szükségünk  ami nagyobb teret, több embert érint meg, esetleg divatos vagy könnyen emészthető. Nem a hetvenes nyolcvanas években járunk, nekünk is haladnunk kell a kórral. Bizonyos szemszögből ez mind propaganda fegyver, és minél többet ismerünk, tudunk a sajátunknak, az annál jobb. Persze ettől még nem kell hogy mindenki szeresse.

3. Az nshc-h8core vonal milyen viszonyban van a többi hc rétegekkel?

 Tudtommal,enyhén fogalmazva nem nagyon szeretik. A zenekarok és szervezetek többségében általában jelen vannak antifasiszták. Persze vannak kivételek, de tudjuk honnan is indult a hardcore. Viszont tetszik vagy sem, ezeknek az embereknek tudomásul kell venniük hogy akkor is létrejött egy új zenei irányzat, az NSHC. Ha nekik úgy könnyebb, hát mondják hogy mi vagyunk az erő sötét oldala, ők meg a jók. Az érmének úgy is mindig két oldala van. Csak azt nem veszik észre hogy mi toleránsabbak vagyunk velük szemben, és ők már annyira kirekesztőek az NSHC-val szemben, hogy lassan azzá az árnydémonná változnak amit ők annyira üldöznek. Nem hibáztatom ezeket az embereket azért mert ellenszenvük már szinte a gyűlölettel azonosul. Én úgy látom be vannak csapva. Idealizálták őket, beszéltem már olyan afával, aki elmondása szerint ugyanazért az erkölcsi normákért harcol mint mi. De kár is itt szaporítani a szót, tudjuk hogy aki nemzetiszocialista eszméket vall, ahhoz a környezete miként fog viszonyulni. Mégis azt mondom, ne csak másokban keressük a hibát, magunkba is nézzünk bele, fedezzük fel mit rontottunk el,és mutassuk meg a többi zenei rétegnek, hogy nem vagyunk mi olyan emberevő, gyerekgyilkos, vérnácik mint ahogy azt velük elhitették.

Árpi:

Szia! Természetesen válaszolok a kérdésekre, viszont azt vedd figyelembe a válaszaimnál, hogy csak 16 éves vagyok 

1. Mivel az NSHC rajongók nagy része volt skinheadek közül került ki ( minthogy a Fehér Törvény a Régi vagy Új c. számában megénekli  ) ezért jelentős eltávolodás még nem következett be. Viszont az biztos, hogy lassacskán érzékelhető. Legfőképpen ez koncerteken tapasztalható meg, mivel sok skinhead nem megy olyan koncertre ahol szinte csak NSHC bandák lépnek fel. Itt példaként a tavalyai BHS szülinapi koncertet említeném meg, ahol a német Moshpit is fellépő volt. Azt hittem zsúfolásig lesz a terem ( a Moshpit miatt leginkább ) de sajnos csalódnom kellet. Viszont egy felejthetetlen koncert volt családias hangulatban. Ez az érzékelhető eltávolodás egy idő után negatívum is lehet, mivel a saját mozgalmunkon belül sincs meg az összetartás, ami a mai időkben az egyik legszükségesebb lenne.

2. Úgy gondolom itt meg kell említeni a Straight Edge mozgalmat ami miatt kialakulhatnak ellentétek. Mivel a Straight Edge mozgalom túlnyomó része NSHC rajongó ( a zenekarok közül itt megemlíteném pl. a magyar Fehér Törvényt az amerikai hatecore császárokat a Blue Eyed Devilst stb...) amit a skinheadek egy része tisztel az elhivatottságuk és akaraterejük miatt, de olyannal is találkozhatunk aki egyenes lenézi a másikat azért mert nem fogyaszt alkoholt vagy éppen nem dohányzik. Sajnos manapság nem csak a skinheadek között de a mai fiatalok között is ez a gyakoribb. (mivel ma már az a "ciki" ha nem vagy minden hétvégén atom részeg) Viszont szerintem sok skinhead hallgat úgy NSHC, H8core zenét hogy megmaradt a skinhead vonalon és ezért megvan felőlük megvan a kellő tisztelet az NSHC oldal felé.

3. Nem találkoztam volna még olyan NSHC rajongóval aki csak a saját oldalunk zenéit hallgatná. Mert hát ki az a ki HC rajongónak mondja magát és ne ismerné ( vagy inkább imádná  ) a Hatebreedet, a Madballt, a Terror, a Agnostic Frontot és még sorolhatnám. Viszont ezeknek a HC bandáknak a nagy része baloldali nézeteket vall vagy próbálnak semlegesek maradni, de még akkor sem hiszem hogy a mi oldalunkkal szimpatizálnának. Szóval a két oldal közötti viszony a különböző világnézetek miatt nem lehet a legjobb, de zenei színtéren a mi oldalunk mindenképpen tiszteli a nagyobb HC bandákat és sok ötletet merít tőlük.

Kristóf:

1. Az hogy a két réteg két különböző zenét hallgat, az nem zárja ki a közös munkát, az viszont már jobban képes a kizárásra, hogy a "skinhead" név alatti réteg bizonyos esetekbe nem nemzeti szocilistához méltóan viselkedik, vagy az ilyen viselkedésre buzdít a zenéjével.

2. Amennyire nem tévesek az információm az olasz színtéren mind a két oldal tiszteli a másik munkásságát, nem kívánnak a rossz/különböző dolgokkal foglalkozni, hanem a közös nevezőt keresik amennyire csak lehet. Itthon sajnos már nem ilyen jó a szitu, főleg a skinhead oldalról kapott az NSHC szintér olyan kritikákat hogy nem hiteles számukra ez a dolog, az agresszív zene, a straight edge életmód, stb...

3. Amennyiben a többi HC réteg alatt nem politizáló, normális értékrenddel rendelkező rétegre gondolsz, akkor jó a viszony. Ha az idézőjeles normális HC rétegre gondolsz, ami antifa gyökerekkel van tele, akkor kifejezetten nem jó a viszony, mivel az elképzelhető hogy az NSHC oldal képviselői nem az eddigi sablonos náci öltözködésstílusban nyomulnak, viszont ugyanúgy hűek az eszméhez, emiatt egy antifa és egy NS nem akar közösen dolgozni, tekintve hogy nincsenek közös célok, ha a közös nevező csak egy mindkét oldal által szeretett zenekar, de minden másban egymástól eltérően gondolkoznak, akkor nincs mondanivaló egymás számára.

Sáfár Ferenc:

1.Nem távolodhatott olyan nagy mèrtèkben el mivel mind kèt rèteget meglehet találni koncerteken.
2. Szerintem elègè elismert mivel egyaránt jelentős közönsèg lelhető fel egy-egy koncerten.
3.biztosan kedvelik egymást a zenei stílus azonossága-hasonlósága miat de itt a tartalom is lényeges mert akadnak baloldali hc bandákis..

Loyalty Records:

1. Attól függ, melyik országról beszélünk. Németország a legextrémebb ebből a szempontból, ott sok régióban az NSHC színtér tagjai nem csak kinézetükben különböznek a skinheadektől, de előfordul, hogy ellenségesen lépnek fel a hagyományos skinhead külsőségeket viselő bajtársakkal. Olaszországban is erős az NSHC mozgalom, ott viszont nem érzékelhető eltávolodás a skinheadektől. Hazánkban érezhető némi "eltávolodás", részben a külsőségek (a skinheadek férfias, katonás kinézete kontra fültágító, deszkás nadrág, sportcipő) miatt, részben a skinheadek nem kultúrált alkoholfogyasztási szokásai és az NSHC közeg SXE/Mindig tisztán hozzáállása miatt. Szerintem ezen különbségek miatt nem várható további nagyobb szakadás a mozgalomban.

2. Ez is országfüggő. Angliában például egyáltalán nem vert gyökeret az NSHC, ott továbbra is az Oi!/RAC stílus megy kizárólag. Németországban erős az NSHC, nagyon ügyes zenekarok tolják a modern Metalcore muzsikát, értelmes szövegekkel. Olaszországban is jól elférnek egymás mellett az Oi!/RAC és a HC stílus követői, mint hazánkban. Érdekes, hogy Amerikából jött be ez a vonal Európába a Blue Eyed Devils/H8Machine/Angry Aryans zenekarok hatására, viszont mára már alig maradt tradicionális Hatecore banda az Államokban.

3. Sok országban kifejezetten baloldali/antirasszista a hardcore stílus. Ennek ellenére sok NS arc is megfordul ilyen koncerteken. A hardcore egyszerű, energikus zene, a baloldal szeretné teljesen kisajátítani magának, mint a punk-ot, vagy az Oi! zenét. A balosok elhatárolódnak a jobbos nézetektől és a hazafias HC-arcoktól. Tehát az NSHC és a többi hardcore réteg szemben áll egymással.

NBTC:


Bár hozzám alapvetően a klasszikus Oi! vonal áll közelebb, így annyira nem is akarom pellengérre állítani a dolgokat, de megpróbálok röviden válaszolgatni.
1. Sztem határozottan eltávolodott az nshc vonal a skinhead irányzattól. A rajongótáboruk egyre inkább (talán a nyugat mintájára) fokozatosan elhagyja a "skinhead uniformist", és megtagadja a bőrfejű jelzőt. -sőt néha kifejezetten ellenségesen nyilatkoznak a kopaszokról, mint "kocsmai bútordarabokról", stb...
2. A skinhead oldalon sztem van jópár ember aki igenis rajong és hallgat nshc-t, ami nem is baj, bár az utóbbi időben egyre többször feltűnő new-school hc-ra hajazó próbálkozásoktól nekem az a kevés hajam is kihullik... 
3. Külföldön nem tudom hogyan fogadják, de idehaza azt hiszem alapvetően jó. Nyilván van egy réteg akik a másik oldalon folyamat "good night white pride-oznak", de már számtalanszor bebizonyosodott, hogy sok zenekarnak nincs ellenére, ha nshc bandákkal kell fellépnie.

Süni:

1. Megint felvetődik a régi kérdés, mitől skinhead egy skinhead? Szerintem a skinhead egy életforma, ami a nacionalista vagy nemzetiszocialista eszmével párosul. A zenének ehhez nem sok köze van. Tény, hogy a skinhead életformához mindig is kapcsolódott a "drink, fuck, fight"...  Az NSHC-val viszont bejött a sXe és egy más öltözködési kultúra. Így náluk a skinhead háttérbe szorult. Viszont az Eszme szorosan köti őket a skinhead mozgalomhoz és viszont, sokan hallgatnak a kopaszok közül NSHC-t, és a zenekarok is gyakran szerepelnek együtt.
- A h8core viszont szerintem kifejezetten skinhead irányzat.

2. Erre a kérdésre már válaszoltam is. Annyit még hozzáteszek, hogy én úgy vettem észre, inkább a fiatalabb kopaszoknak tetszik ez a zene. Sőt, úgy veszem észre, hogy a techno és a hardbass style is igen népszerű.

3. Erre nem tudom a választ, én csak nacionalista és NS rendezvényeket látogatok. Viszont egyszer, még talán 2009-ben volt egy koncert a Blue Hellben, ahol a Fehér Törvény mellett még fellépet pár HC zenekar is. Ott a közönség 100% skinhead volt. Ezen a koncerten történt, hogy kivezettem az egyik HC-zenészt, mert anarchia kitűző volt a dzsekijén  ... Senki nem védte meg a hülyegyereket, sőt még páran utána akartak menni, hogy leverjék 

Egyébként szerintem nem csak az NSHC-val kapcsolatban merülnek fel ezek a kérdések, hanem az NSBM-mel is.

Kalóz:

1. Bizony az Oi! alapoktól nagyon elkanyarodott az NSHC - H8core irányzat. Azonban ez egy egészséges fejlődés eredménye, egy olyan folyamat része, amelyben egy mozgalom megtisztul a kocsmák cigifüstös, bűzös, lagymatag, defetista csökevényétől. Zeneileg pedig egy teljesen brutális, szókimondó, pörgős alapokra lett helyezve ez a stílus.
2. Nézzük, mit is jelent az NSHC - H8core. National Socialist HardCore - azaz Nemzeti Szocialista Keménymag, bár maga a Hardcore szó itt is inkább a zenére vonatkozik, s nem egy titkos keménymagot alkotó szervezetre. A H8core szóból a 8 (angolul eight (ejtsd: éjt) az angol "hate" = gyűlölet (ejtsd:héjt) szójátéka, így kapjuk a "gyűlölet-keménymag" szót. Természetesen e szó szerinti fordításban a hardcore szintén a zenei lénygre utal, s nem valamilyen szerveződés keménymagjára. A skinhead mozgalomban a szeretet - gyűlölet kettőse mindig is jellemzőbb volt, mint más zenei irányzatokban, ebben az esetben inkább a kemény, gyűlölködő, szókimondó voltára utal a gyűlölet szó. A zenei irányzat egyre elismertebb a skinhead oldalon. Tömegek még nincsenek, de szépen szaporodik az NSHC rajongói tábor.
3. A viszony inkább iszony, hiszen a nyílt politikai szerep vállalással jelentkező irányzat teljesen külön utat jár. Az USA-ból induló hardcore zenekarok többsége nem politizál, e zene kedvelők egy képzeletbeli nagy családot alkotnak, amelyben számos zsidó, néger, ázsiai (pl: Youth of Today, Warzone) tag is jelen van. Az NSHC - H8core bandáknál ez kizárt.
 
Zalán:
1. - Véleményem szerint vannak falak, amik bizonyos mértékig elhatárolják a skinhead életforma és a Hatecore vonal táborát egymástól, ez például a "nem iszok alkoholt és nem cigizek" straight edge életforma. A másik fal talán a zenei stílus, hisz az oi zene kedvelői nyilván nem minden esetbe tudnak egy Hatecore zenekar koncertjén felszabadultan szórakozni, illetve a zúzósabb Hc zenét se mindenki szervezete veszi be. Ennek ellenére véleményem szerint kell ez a réteg is, és ha nincs irígység vagy rosszindulatúság, akkor össze lehet kovácsolni a két oldalt.
2. Szerintem elismertnek mondható kis hazánkba ez a hatecore vonal is, tôbb aktivista van már az országban, zenekarok, stb. Bár a Hardcore "család" nyilván erősebb, hisz előbb tört a felszínre, ennek ellenére a Hatecore egyre ismertebb az underground életben.
3. - Tudomásom szerint több Hardcore zenekar jó kapcsolatban van Hatecore/H8core zenet jatszó zenekarokkal, bár rengetek Hc zenekar pont az ellenkezőt érzi a Hatecore zenekarokkal és közönségével szemben. Nyilván a Hardcore zene és életforma sokban, mondhatni majdnem mindenben egyezik, amit a Hatecore képvisel. De 80 százaléka a hardcore zenekaroknak antifasiszta beállítottságú, nem beszélve a hardcore zene rajongóiról. Maga a hardcore "történet" is a rasszizmus ellen (is) szól. Szóval véleményem szerint 50/50 százalék.

 Geri (Vérszerződés):

1.Az nshc-h8core rajongó réteg mennyire távolodott el a skinhead mozgalomtól?

Látom némi jelét ennek hazai viszonylatban, bár nekem sokkal inkább már úgy tűnik, hogy a hazafi és/vagy ns fiatalok közül egyre kevesebben választják a skinhead életutat. Ugyanakkor a koncerteket nézve azt gondolom, hogy vegyesen eljárnak kopaszok és magukat már nem a skinheadekhez, hanem valamilyen más irányzathoz besoroló emberek is. Alapjában véve nincs is ezzel semmi probléma, a gond inkább azzal van, hogy mára már lassan már „divattá vált”, hogy ezen új irányzatok képviselői előszeretettel köszörülik a nyelvüket a skinheadeken, általánosítva és úgy beállítva minket, mintha közöttünk mindenki egy degenerált tróger alkoholista lenne, aki a bulizáson kívül semmit nem tesz, és nem fejt ki semmilyen mozgalmi aktivitást. Ezt egy felettébb rossz és igazságtalan megnyilvánulásnak tartom, ami semmi jóra nem fog vezetni, csak bomlaszt és előbb, utóbb pedig sok problémát fog okozni, vagy néhány pofon kiosztását vonja maga után. Erre semmi szükség nincs! Inkább azokat a pontokat kell keresni, amik összekötnek minket, aki pedig viselkedésével nem közénk való, azt el kell távolítani sorainkból, legyen az skinhead, autonóm nacionalista, nshc rajongó, hungarista, ns-straight edge, és még sorolhatnám! Mert mindenhol vannak ilyen alakok, és aki az ellenkezőjét állítja az vagy vak, vagy hazudik!

2.Az nshc-h8core mennyire elismert a skinhead oldalon?

Azt gondolom., hogy elismert, aztán az már kinek-kinek a saját egyéni zenei ízlésétől függ, hogy melyik zenekarokat hallgatja szívesen, vagy melyik koncertekre látogat el. De ilyen fajta ellentétet én még nem tapasztaltam.

3.Az nshc-h8core vonal milyen viszonyban van a többi hc rétegekkel?

Erről leginkább az illetékeseket kellene megkérdezni, már akik ápolnak bármiféle viszonyt a HC színtérrel. Azt látom, hogy most nagy divat lett hardcore arcnak lenni, sőt azt is látom, hogy magukat ns-nek valló emberek előszeretettel látogatnak antifa kötődésű HC rendezvényeket (eközben ns rendezvényeket már nem annyira), de sajnos nem azért, hogy ott helyre tegyék a dolgokat, hanem mert „milyen jók azok a zenekarok”. Arról nem is beszélve, hogy az interneten már azon megy a száj karate, hogy kié is a HC, balos, vagy jobbos, náci, vagy afa, és kinek van joga használni a HC megnevezést…Nem igazán értem, hogy nekünk miért is kellene ezzel foglalkoznunk és egyáltalán mi közünk van nekünk a hardcore-hoz, minek ennyire „küzdeni kéne” érte, amikor hosszú évekig megvoltunk nélküle?! Ha már annyira be akarják sorolni a zenekarukat egy meghatározott stílusirányzatba, akkor miért nem felel meg a hatecore megnevezés? Az legalább mindig is a miénk volt.

 

Körkérdések: NSHC - H8Core

2013.03.14. 16:26

Idei első körkérdéseim:

1. Az nshc-h8core rajongói réteg mennyire távolodott el a skinhead mozgalomtól?

2. Az nshc-h8core mennyire elismert a skinhead oldalon?

3. Az nshc-h8core vonal milyen viszonyban van a többi hc rétegekkel?

Hírös skins

2013.02.19. 08:54

A Pannon skins név virtuális bitorlása után most egy másik egykori skinhead csoport nevét lopták el. Saját bevallásuk szerint az összefogás nevében hozták létre a csoportot, de egyetlen valamikori tagot sem hívtak meg, tudomásom szerint a név használatra sem kértek engedélyt. Bár az összefogást hírdetik, de csak fiatalokat vettek fel a csoportba, pedig az egykori tagok közül ma is aktívak sokan és más idősebb aktivisták is élnek a környéken nagy számba.. A facebook oldalukon azt írják 45 aktív tagjuk van a képeiken csak 10-15 fő látható.

Érkezett egy megkeresés a bejegyzéssel kapcsolatban:
Hallottam,hogy a blogodban ért minket egy kis kritika. Nem szerettük volna egy egykori csoport nevét ellopni és azzal visszaélni. Amikor a nevünk választva lett,nem gondoltunk arra,hogy már ezen a néven működött egy csoport. 
Most azonban a Gutai Andi segítségével megkerestünk régi tagokat.
Amit a létszámról írtunk az reális. A képeinken valóban csak 10-15 fő látható,mivel a legsikeresebb találkozónkon is "csak" 20-an voltunk. Sajnos nehéz úgy megszervezni egy találkozót,hogy közel 100%-os legyen a részvétel,de ezen dolgozunk,hogy minél többen legyünk!

A magyarázat számomra nem tűnik kielégítőnek, az alapító tudott az egykori csoportról, olyannyira, hogy nem csak a nevet, de a logót is "átmentette". Valóban nem egyszerű 45 embert egyszerre összeszedni, de egy olyan rendezvény, mint a Kitörésre való megemlékezés nem azonos egy hétvégi piálással, ha erre csak 15 ember megy akkor azt jelenti van 45 tag és ebből 15 aktív tag. Arra a felvetésre sem érkezett válasz, hogy az "összefogást" mi alapján szelektálják. Az alapító városában több, mint 10 aktív bőrfejű van, ebből csak egyel "fogtak össze" ezt elkülönülésnek vagy kirekesztésnek hívják és nem összefogásnak.

Skinhead Hungary

2013.01.28. 10:19

A fenti névvel létrejött egy oldal a fészbúkon:

https://www.facebook.com/pages/Skinhead-Hungary/135668836596869

Az oldalt már az első nap több támadás érte bejegyzések és levelek formájában annak ellenére, hogy  tiltott önkényuralmi jelképek nem szerepelnek rajta pusztán fényképek és koncertplakátok az elmúlt 30 évből.

Tegnapi nap folyamán viszont már két feljelentés is érkezett az oldal ellen az alábbi felhasználóktól:

https://www.facebook.com/thomaz.manskugga

https://www.facebook.com/dave.ealand.7

Amennyiben sikerül az oldalt töröltetniük a továbbiakban a képeket az indafotóra vagy a picasara töltöm fel, a képek beküldésére pedig létrehozok egy elektronikus levelezési címet.

Az egyik lehetséges mappa a képeknek:

https://plus.google.com/photos/100206623937690397969/albums/5838420503453662753?authkey=CI62sbiCt8XZSA&banner=pwa

Kitörés emléktúra 2013

2013.01.06. 14:20

Kedves Bajtársak!
Idén is megrendezésre kerül a "Kitörés emléktúra"!

Az emléktúra 2013.február 2-án (szombaton) kerül megrendezésre.
Találkozó: 16:00-kor a Görgényi út legvégében található erdei parkolóban. Megközelíteni a 11-es busz Nagybányai úti végállomásától lehet. http://www.bkv.hu/busz/11.html (a Törökvészi út egyenes folytatása a Görgényi út)
Az emléktúra két részbőláll. Egy rövidebb, kényelmes emlékmenetből, amely a Szépjuhászné megállóig tart. Majd onnan kezdődne a nagy emléktúra a Mány határában álló Kitörés emlékműhöz.
Tehát az első célállomás: Szépjuhászné, ahonnan az esti buszjáratokkal vissza lehet jutni a fõvárosba: http://www.bkv.hu/busz/22.html

Második (végleges) célállomás: Mány-Zsámbék közötti "Kitörés emlékmű". Erre azokat a bajtársakat várjuk, akiknek nem okoz gondot egy éjszakai 30-35 km-es éjszakai menetelés. A túrán megsérülteket, vagy akik bármilyen okból nem tudják azt folytatni, az egyik bajtársunk fogja mikrobusszal a fõvárosba visszaszállítani.

Tervezett érkezés:
1. Szépjuhászné, 22 óra
2. Mány, Kitörés emlékmű hajnali 5 óra

A Szépjuhásznéig tartó emléktúra során 4 helyszínt is érintünk, ahol magyar katonasírok találhatóak. Onnan a nagyobb túrára indulók még további három síremléket, egy kopjafát és egy háborús emlékművet fognak érinteni.
A szervezõk gondoskodnak a Mány melletti Kitörés emlékműnél meleg teaosztásról, névre szóló emléklapok személyes átadásáról. Továbbá egy Rákóczi bankóért biztosítja bérelt buszokkal a visszautazást a kitörés egyik kulcspontjához, a Széll Kálmán térre.

Az emléktúra alatt alkohol fogyasztása tilos, minden megjelenttõl elvárja a rendezõség az emléktúra szellemiségéhez hû fegyelmet. A részvevõk öltözzenek az idõjáráshoz megfelelõen, zseblámpát hozzanak magukkal. Koszorúk és emlékmécsesek elhelyezéséért elõre köszönetet mondunk. Ajánlott kupakkal védett mécsest hozni, mert a hagyományos kis teamécsest fél perc alatt elfújja a szellő. A részvétel ingyenes, csak elszántság kell.

Remélem minél többen megtisztelitek részvételetekkel az emléktúrát.

süti beállítások módosítása