Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Akikre felnéztünk

2020.03.27. 14:00

A '80-as években nem sok információ jutott el hozzánk nyugatról, egy-egy skinhead fanzinből, egy-egy újságcikkből tájékozódtunk és néha egy-két tv műsorból melyek többnyire alaposan elferdítették a valóságot.

british-musician-ian-stuart-donaldson.jpg

Ian Stuart
A Skrewdriver énekeséről széleskörben a "Hétköznapi rasszizmus" című film bemutatása után hallottunk itthon 1987 körül. A film elsősorban skinheadekről és focihuligánokról szólt amennyire emlékszem rá. Ian Stuart nagy hatással volt mindenkire. A Skrewdriver zenéje nem mindenkinek jött be abban az időben, hiszen az Oi! bandák zenéihez voltunk szokva, ez pedig egész más volt. Persze volt pár szám amit mindenki kedvelt, a White Pover és az Egészséges Fejbőr által is feldolgozott Power from Profit is ezek közé tartozott.
(A fent említett filmet valószínűleg itthon rakták össze külföldi anyagból, mert nincs nyoma sehol)


gerhard-kromschroder_ich-war-einer-von-ihnen.jpg
                                                                 Gerhard-Kromschröder+Ich-war-einer-von-ihnen
Jorgos Gavril
Jorgos görög skinhead vezér volt, itthon egy Inter Press Magazin cikk után hallottunk róla elsőként, ebben részletesen írtak Ő és társai tevékenységéről. Bár a törzshelyük egy kocsma volt alkoholt nem fogyasztottak, rendszeresen edzették testüket, sportoltak, verekedtek. A francia Front National vezetőjének Jean Marie Le Pennek görögországi látogatásakor Jorgosék csapata látta el a politikus védelmét. Ma már nagyon kevesen emlékeznek rá.

nf.jpg

National front
Az angol Nemzeti Frontról skinhead újságokból és német nyelvű lapokból szereztünk tudomást valamint Ian Stuart képein láttuk a keltakeresztes lobogóikat. Magárol a pártról nem sokat tudtunk, de nekünk elég volt az, hogy a képeken skinheadeket láttunk tömegesen NF jelképekkel.

Front National
A Jean Marie Le Pen vezette párt szintén a kedvenceink közé tartozott, elképzelni sem tudtuk, hogy itthon egyszer egy ehhez hasonló szervezetet hozzunk létre a kommunista érában. Nem véletlen az sem, hogy többen is szerettük volna, hogy az első hazai skinhead párt neve Nemzeti Front legyen (végül Magyar Nemzeti Mozgalom lett). 

Frente Nacional
Blas Piñar López vezette spanyol mozgalomról már csak később, a '80-as évek végén emigráns magyar skinheadektől hallottunk, akkoriban már nem volt a csúcson a párt, de Piñar kitartása és töretlen hűsége az eszméhez példamutató volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://odin.blog.hu/api/trackback/id/tr6215563628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása