Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Gyakran jelzik olvasók, hogy egy-egy bejegyzés hiányos, a közelmúltban így történt a hazai ska zenéről szóló bejegyzésnél és legutóbb a hazai nemzeti rock zenével foglalkozó bejegyzésnél.
Az utóbbinál én is éreztem, hogy ehhez lett volna még mit írni, de nem gondoltam, hogy a téma többeket is érdekel.
Ha a svéd minta alapján a népzenével ötvözött rock zenét tekintjük elsősorban nemzeti rocknak akkor mindenképp meg kell említeni a Kormoránt, mely a műfaj hazai ősatyjának szerepében szeret tetszelegni, ami annyiban igaz, hogy 1976 óta folyamatosan aktív folk rock, etno rock zenekar, akik 2006 után kezdték nemzeti rocknak hívni a zenéjüket sok más zenekarhoz, zenészhez hasonlóan, de valójában nem ők voltak az elsők, hanem az 1975-ben alakult Gépfolklór. Nyugaton mind két zenekar hatalmas sikereket érhetett volna el már a kezdetektől, de itthon a rock zene a lázadás eszköze volt a hatalom szemében, míg a népzene csak egy szűk réteget mozgatott meg így mindkét zenekar sokáig csak klub koncerteken vagy fesztiválokon bukkant fel, én például 1984-ben láttam a Kormoránt elsőként a bajai Országjáró Diákok Országos Találkozóján (ODOT) két helyi amatőr rock/metál zenekar közé bezsúfolva.
A 2008-ban Kima Norbi által alapított Palmetta szintén úgy reklámozza magát, mintha valami újat és egyedit csinálna a modern hangszerekre átírt népzenével, de ebben sincs semmi új, a fémesebb hangzású Gépfolklór és a 2002-ben alakult erdélyi Transylmania szintén hasonló zenét játszanak. Persze ettől még jó amit csinálnak és tiszteletre méltó a rengeteg segélykoncertjük és adományaik, valamint mindaz amit a hagyományaink megőrzéséért tesznek.



A 2002-ben alakult Transylmánia kezdetben Kormorán és Egészséges Fejbőr számok feldolgozásaival állt színpadra, de hamarosan megtalálták a saját útjukat, saját stílusukat a népzene és rock zene ötvözésével. Nálunk viszonylag kevesen ismerik őket, de szűkebb hazájukban Erdélyben rendkívül népszerűek.
Említésre érdemes még a 2011-ben a Kormorán egykori tagjaiból alakult Örökség együttes. Ők a Kormorán stílusát vitték tovább.
Ha keményebb vizekre evezünk akkor a Dalriada neve ugrik be mindenkinek, ők folk metalt játszanak, manapság nem követem a munkásságukat, de a stíluson belül több mindennel próbálkoztak, nekem abban az időben tetszett legjobban amikor az orosz Arkonát próbálták utánozni, ebből az időből a Hajdútánc talán a legismertebb szerzeményük.
Ha a kemény zenéknél járunk a Virrasztók zenekart mindenképp meg kell említenünk, ők az extrémebb metált ötvözték népzenével.
A végére egy rövidebb életű hazai skinhead gyökerű zenekart hagytam, a Csillagsólyom az Egészséges Fejbőr feloszlása után jött létre, nem csináltak semmi újat, a korábbi zenekaruk már a '90-es évek elejétől játszott népzenei elemekkel átszőtt Oi! / rock zenét, Czimmer Jani vezette együttes ezt a hagyományt vitte tovább egészen az Egészséges Fejbőr újjáalakulásáig.
Természetesen a fenti lista sem teljes, sok skinhead zenakar játszott egy-egy népzenei feldolgozást, sokkal több folk rock, folk metal zenekar van kis hazánkban, de úgy gondolom a legismertebbeket megemlítettem.




Skinhead tour 2.0

2022.04.02. 14:08

Előző túravezetőm ismét meglepetéssel szolgált, az eredeti terv szerint "csak" a Sons Of Odin stúdiófelvételére néztünk volna be, de a program ismét változott és Macinál kezdtünk ahol pár CD cserélt gazdát, szóba kerültek az idei koncerttervek és a nagyszerű Muke Solo album, amin minden dal finnül szólal meg.
Józan úrnál ismét ittunk egy finom kávét, szóba került az Archívum 30 koncert és a lassan nyomdakésszé váló új könyv egy legendás zenekarról.
Úton a stúdióba még találkoztunk Lacival, aki legendás zenegyűjtő, de most kivételesen nem a saját, hanem egy lengyel barátja gyűjteményét gyarapította 6-7 lemezzel.
Útközben nagyon sok témát körbejártunk, az idei koncerttervektől a lemezkiadásig, a lemezvásárlási kedvig, új és régi zenekarokat. Nem árulok el titkot azzal, hogy leírom, ebben az évben minden hónapban lesz legalább egy, de néha több koncert is. A fővárosban és vidéken is lesznek koncertek, folyik az egyezkedés, hogy ne szervezzenek egymásra a zenekarok, koncertszervezők. Ebben az évben elmarad a családi nap, mert a betervezett időpontban egy hasonló rendezvény lesz a főváros közelében. Az idei Summerfesten kívül lesz még hazai koncert ahol két külföldi fellépő lesz, egy olasz és egy német a tervek szerint, de ezek a tervek még képlékenyek. Tervben van egy Sons of Odin lemezbemutató koncert is, de ezt a zenekar nemzetközi összetétele miatt a covid könnyen meghiúsíthatja. Belehallgathattam a közeljövőben megjelenő új NSBP kiadvány hanganyagába, garantálhatom, hogy a dallamos oi!, skinhead rock, RAC zenék kedvelői egy minőségi koronggal lehetnek hamarosan gazdagabbak.
Az NSBP kiadó kínálata hamarosan egy új pólóval bővül, melyet elsősorban a külföldi vásárló közönségnek szántak, ha a webshop kezelője összekapja magát akkor hamarosan elérhetőek lesznek a bögrék is, melyeken elsősorban lemezborítókat láthatunk, ha megjelenik a harmadik válogatás, akkor ismét lesz flashdrive, mely mind a 3 válogatás albumot tartalmazza. Nos nagyjából ezekről beszéltünk.
Közben eljutottunk a stúdióba, ahol javában folyt a felvétel, erről már egy korábbi bejegyzésben írtam bővebben.
Túravezetőm meghívott minket ebédre, a google map két vagy három olyan helyre is elvitt amely már bezárt az elmúlt 1-2 évben, közben elhaladtunk a csepeli temető mellett, ahol Betti nyugszik, végül egy hangulatos kifőzdében kötöttünk ki, ahol a pult mögött álló hölgy egyből felismerte a Sons of Odin gitárosát és Gábort. Innentől már garantálva volt, hogy frissen elkészített ételt kapunk és abból sem gyerek méretű adagot. 

dsc_5526ablog.JPG

Az étel elfogyasztása után a zenészeket visszavittük a stúdióba, útközben megtudtuk, hogy Griffin másnap egy csokor virággal vagy egy kisebb koszorúval szeretne tisztelegni elhunyt nevelőapja emléke előtt, aki '56-os hős volt. Retektől pedig meghívást kaptam a közelgő esküvőjére.
Lett volna még egy találkozónk, Jóna Tibivel, de erre sajnos már nem jutott időnk, így Gábor haza én pedig Kecsóhoz vettem az irányt aki már egy hatalmas sárgarépával várt az ajtóban. Mióta tudja, hogy nem eszek húst, ez már egy szertartás nála. Kecsóval hajnalig beszélgettünk, megvitattuk a világ dolgait, szóba kerültek régi ismerősök, nosztalgiáztunk kicsit, beszéltünk zenéről, zenekarokról, választásokról és még sok minden másról.
Másnap kialvatlanul ébredtem, de nem volt időm, henyélni, indulnom kellett, már Zuglóban a vonat indulás előtt pár perccel jutott eszembe, hogy előző nap ígéretet tettem, hogy megkeresem a Nyugatinál az új Kolodko szobrot. Sajnos ezt majd csak legközelebb tudom teljesíteni.

dsc_5529ffblog.JPG


Stúdióban a Sons Of Odin

2022.04.02. 11:29

dsc_5521-cropblog.JPG

Reményeim szerint hamarosan új lemezzel jelentkezik a Sons of Odin együttes. A zenei alapokat már felvették, ezen a hétvégén elkezdték felvenni az éneket. Az átmenetileg dobos hiánnyal küzdő zenekart a Stonhammer dobosa segítette ki, reméljük végleg a zenekarban marad. A számok többsége a vikingekről, viking korszakról szól. Nekem épp a Fegyverkovács című dalba sikerült belehallgatni. A gitáros elmondása alapján az új album lendületesebb, kicsit viking metálosabb lesz, mint az előző. Lesz ismét pár szám Griffin saját élményeiről, illetve természetesen az aktuálpolitika sem maradhat ki.
Az új album mellett egy válogatás albumra is készülnek egy számmal, amely a tervek szerint csak a válogatáson fog megjelenni.

dsc_5525ablog_1.JPG


Ha valaki itthon meghallja a nemzeti rock jelzőt egyből a Kárpátiára asszociál. Pedig ez itthon ennél sokkal szerteágazóbb. 
Ma már lehetetlen megmondani, hogy egy-egy skinhead zenekar meddig volt skinhead és mikortól lett nemzeti rock zenekar, bár a többségük az előbbit legszívesebben elfelejtené és elfelejtetné másokkal.
 A Kárpátia a 2006-os események után robbant be a köztudatba, pedig a zenekar nem csinált semmi mást csak lekoppintotta a Magozott Cseresznyét és pár Fejbőr számot, mindezt jó zenészekkel akik nem kötődtek túl erős szálakkal a skinhead mozgalomhoz, így az átlag emberek számára is könnyen eladható volt amit csináltak.
 A Kárpátia sikerén felbuzdulva és a 2006-os események hatására szinte minden hazai rock, metál, és néhány skinhead banda hirtelen nemzeti rock zenekar akart lenni. A korábbi dalaik mellé hozzácsaptak pár hazafias hangvételű dalt és már járták is a motoros találkozókat, fesztiválokat.
Pont ezért, míg egy svéd nemzeti rock számról az első akkordok után meg lehet mondani, hogy az az ami, addig egy magyar nemzeti rock zenekarnál ez nincs így, itthon az Oi!, rock, metál, blues, hard rock, hard core elemek keverednek stílus megkötés nélkül egy-egy zenekar repertoárjában, sokszor népzenei elemek, katona indulók bukkannak fel, de itthon ez sem alapvető szabály, itt bárki lehetett nemzeti rocker.
2010 után csökkent az érdeklődés a nemzeti rock iránt, úgymond elkezdett meghalni a nemzeti rock business. A Kárpátia az első két albummal magasra tette a mércét és úgymond ellőtte az összes puskaport, így kénytelenek voltak váltani a talpon maradás érdekében, ez a váltás zenész cserékkel és metálosabb hangzással járt. A váltás ugyan minőségibb zenei teljesítménnyel járt, de ezzel az idősebb korosztályt elvesztették, bár a koncerteken a mai napig a korai számaik a népszerűek.
Érdemes megemlíteni az Ismerős Arcok zenekart, talán ők voltak az elsők akik már elég korán kijelentették, hogy ők innentől nem nemzeti rock zenekar többé, bár sem a zenéjük, sem a szövegviláguk nem változott. Valójában ez az elhatárolódás sem hozott nekik akkora sikert, mint amekkorát vártak.
A skinhead múlttal rendelkező zenekarok közül egyedül a Romantikus Erőszak tudta megőrizni népszerűségét és tudott végig talpon maradni. A sikerük nem alaptalan, a Kárpátiához hasonlóan rengeteg munkát fektetnek a zenekarba, ez látszik a színpadon, hallatszik a változatos zenéjükben a lemezeiken.
A metál színtérről a Hungarica az a zenekar amely kizárólag a nemzeti rock hullám terméke, népszerűségük is kizárólag ennek köszönhető, valójában igazán kiemelkedőt véleményem szerint nem tudtak alkotni.
A nemzeti rock hullámot olyan egykori skinhead zenekarok is megpróbálták meglovagolni, mint a Magozott Cseresznye, Egészséges Fejbőr, Stratégia, Hunnia, de a korábbinál nagyobb sikereket nem tudtak elérni, vagy sokszor még akkorát sem.
A legviccesebb fordulat az egykori drogos, balos punk zenekarnál a Cool head klánnál következett be, amikor a Kárpátia sikerein felbuzdulva hirtelen ők is hazafiak lettek.



Nemzeti rock 1. - Svédország

2022.03.30. 10:21

Nemzeti rock nem csak itthon létezik, elég csak a horvát Thompsonra gondolni, a német Frei.Wild-ra vagy a mongol The Hu-ra, hogy csak az ismertebbeket említsem.

Svédországban valószínűleg az Ultima Thule újjáalakulásával kezdett népszerűvé válni az ottani nemzeti rock, amit a zenekar "vikingarock" névvel illetett. Mindez 1990 körül kezdődött, az ezredfordulóra már tucatnyi követőjük akadt: Dagaz, Glittertind, Fyrdung, Odium, Hel, hogy csak párat említsek. Itthon és talán a nemzetközi porondon is a Hel lett igazán népszerű, bár mára lassan feledésbe merültek.



A tendencia ott is megfigyelhető, hogy a zenekarok megpróbálnak elhatárolódni a skinhead múltjuktól, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Ez vezetett több zenekar feloszlásához is, illetve az Ultima Thule ezért alapított saját kiadót.
A svéd nemzeti rock nem halt meg a 2000 körüli csúcs után, a mai napig létezik és a mai napig van kapcsolata a skinhead szubkultúrával, elég csak a Völund Smedre gondolni melyben időnként Jocke penget, vagy a pár éve felbukkant Snöfridre, mely első két albumát a Das Zeughaus kiadó adta ki amelyik Gigi és Luni lemezeit is jegyzi.
A stílus szövegvilága hasonló, mint bárhol a világon a hazafias zenekaroknak, talán annyi érdekesség van, hogy a Du Gamla, Du Fria kezdetű nemzeti himnuszukat is megzenésítették és rendszeresen előadják koncerteken.
A zenéjük könnyen felismerhető népzenei alapjairól, melyet oi! és rock zenével ötvöznek.




Modern világ

2022.03.29. 05:37

Ki kell-e használnunk a modern világ adta lehetőségeket, ha igen, hogyan, meddig mehetünk el, meddig éri meg elmenni?

 Igen, úgy gondolom mindent fel kell használnunk amit ellenünk is fel tudnak használni. Közösségi médiát, videó megosztókat, podcasteket, blogokat, weboldalakat.
 Mivel a zene az egyik legnagyobb fegyverünk így  a zenei megosztókra kell fektetnünk a legnagyobb hangsúlyt, legyen az audió streaming vagy videó. Ez a kettő a legnépszerűbb és leghatásosabb propaganda. 
 A podcast a közelmúltban lett népszerű, ez fogja felváltani az online rádiókat, zenéket több órán keresztül is hallgat bárki. Ellenben egy szöveges műsor, interjú már 20 perc után ritkán köti le az ember figyelmét a felmérések szerint, egy óra után már a legtöbb téma is általában unalmas ismétlésekbe hajlik. Erre érdemes odafigyelni azoknak akik ilyesmire "vetemednek".
 Ugyan ez igaz a hasonló tartalmú videókra is. Eleve a mai embernek nincs ideje 50-60-80-100 percet ülni egy videó előtt, így az ilyen hosszúságú videók nézése már legkésőbb a felénél megszakad általában. Bármilyen érdekes is egy téma a monoton beszéd, lassú párbeszédek unalmassá, fárasztóvá teszik.
Bár nem vagyok Mucsi rajongó, ha jó példát kellene felhoznom akkor az ő videói azok, gyors, érthető beszédstílus, megfelelő képi és zenei aláfestéssel, a hosszabb videói kétfelé vágva kerülnek megosztásra, egy kevésbé érdekes témát is élvezhetően tud előadni.
 A szöveges tartalmakra szintén igazak a fent leírtak. Egy témát, interjút színesebbé lehet és kell tenni képekkel, persze nem szabad túlzásba esni, mert akkor az eredeti tartalom elveszik és csak akkor érdemes hosszabbra nyújtani, ha úgy érezzük az érdeklődést végig fent tudjuk tartani.
 Az egyéb szöveges tartalmakba a videó beszúrása már kétes eredményt hozhat, ha egy új lemezt ajánlunk ez célravezető lehet, de más tartalmaknál elviszi/elviheti az olvasó figyelmét és az ajánlott tartalom megnézése után, már nem jön vissza, ezért, ha mindenképp szükséges akkor a szöveges tartalom végére szúrjuk be.

Meddig mehetünk el? 
A világhálón megosztott tartalmakért itthon és külföldön is felelősségre vonhatóak vagyunk, ezt mindig figyelembe kell vennünk. 
A szervezetek többsége ügyvédekkel ellenőrizteti a megosztott tartalmait, a magánemberek többsége csak a legritkább esetekben. Amikor megosztunk egy-egy ilyen tartalmat ezt mindig figyelembe kell venni.

NSBP - Új termékcsoport

2022.03.28. 05:26

aaa.jpg
Az NSBP webshopjában eddig is elérhetőek voltak dísz és ajándék tárgyak (kulcstaró, egéralátét, felvarró stb). Ez a termék csoport bővül hamarosan bögrékkel melyeken a kiadó logója és lemezborítók lesznek első körben.

süti beállítások módosítása