Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

nagy_zsombor_cso_szds_1917_1945.jpg

Adjon Isten!

Sikerült megtalálni az elveszettnek hitt Nagy Zsombor csendőr százados sírját a pátyi temetőben. 
A kopjafájára nemzetiszín szalagot kötöttem, virágot helyeztem.
A terv az, hogy tavasszal felújítanánk a sírt (kopjafát átcsiszolni, újrafesteni, a sírkeretet drótkefével megtisztítani, a körbefoglalt részre valamit ültetni). Továbbá felcsavaroznánk a kopjafára egy képet Nagy Zsomborról, alatta a következő szöveg tervezettel:
" Nagy Zsombor m. kir. csendőr százados (1917-1945), az egyetemi rohamzászlóalj utolsó parancsnoka. Kitüntetései: a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje hadidiszítménnyel, a Magyar Érdemrend hadiszalagos és kardos Lovagkeresztje, és a Német Vaskereszt. Pátyon nőtt fel, - édesapja ott volt református lelkész, - így a Budai-hegyeket jól ismerte, ennek köszönhetően, ő vezette a kitörésben részt vevő egyetemistákat és a hozzájuk csatlakozó más alakulatok katonáit. Budajenőnél törtek ki az erdőből, majd a szántóföldeken harcolva haladtak tovább Perbál, majd Tök irányába. Ekkor kapott halálos géppisztoly sorozatot mellkasába, amelynek szemtaúja Incze Ottó Antal egyetemista katonája volt, aki később sebesülten elérte a saját vonalainkat, s mindezt jegyzőkönyvbe mondta. Nagy Zsombort, édesapja 1945. őszén találta meg, azoknak a helyi lakosok útmutatása alapján, akik eltemették a kitörés hősi halottjait, s emlékeztek a közel két méteres csendőrtisztre. Az apa exhumálta fiát, s egy szekérre feltéve, zsoltárokat énekelve kísérte Pátyra, ahol tisztességesen eltemette. Később, Nagy Zsombor csendőr százados mellé temették lelkész édesapját is, most apa és fia együtt alussza békés álmát."

nzs.jpg
Örömmel venném, ha bármilyen építő javaslatot, ötletet adnátok e tervezethez, felújításhoz (pl. milyen növényt, virágot érdemes ültetni a kopjafa tövébe, stb).
Továbbá aki szeretne önkéntesként résztvenni majd tavasszal a sír rendbetételénél, kérem bátran írjon (így majd csak a jelentkezőket fárasztom további leveleimmel, egyeztetés végett, a többieket megkímélem újabb leveleimtől).
Az idei "Budai Kitörés Emléktúra" képes beszámolója (köszönet érte Bokának) :
Előre is köszönettel,
Bajtársatok: Kalóz

nzs1.jpg

stgallen.JPG

4 évvel az emlékezetes Toggenburgi (Svájc) Stahlgewitter koncert után melyről annak idején beszámoltunk (https://odin.blog.hu/2016/10/17/stahlgewitter_koncert_svajcban) úgy döntött a svájci parlament, hogy St. Gallen kantonban betiltja a neonáci koncerteket. A törvény életbeléptetésével már többször próbálkoztak, de eddig elbuktak mindig. Most végre sikerült úgy megfogalmazniuk, hogy az ne ütközzön más törvénybe, jogszabályba:

" Ezt a szűk megfogalmazást úgy választották meg, hogy a bekezdés ne sértse a véleménynyilvánítás, a gyülekezés és a művészet szabadságát."

A törvény egyébként még mindig hagy kiskapukat, ugyanis az ilyen rendezvényeket csak közterületen tilthatják, magán területen a rendőrség joga eldönteni, hogy engedélyezi-e.

01_1.jpg
Forrás: Gyalogos és https://www.blick.ch/news/politik/als-erster-kanton-st-gallen-verbietet-neonazi-veranstaltungen-id15754636.html

A cikk kommentelői elsősorban az antifák elleni intézkedéseket sürgetik, hisz az erőszakos cselekmények 80%-áért ők tehetők felelőssé.

süti beállítások módosítása