Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Interjú "Józan Zoltánnal"

2019.05.07. 15:32

01.

- 30 éve itt vagy a mozgalomban, nem kell téged külön bemutatni, zenélsz, írsz, lemezkiadással foglalkozol, így vagy úgy, de ismer mindenki. Mivel telnek most a napjaid?

- Üdvözlet! Remekül összefoglaltad a mindennapjaimat. Ezeken a tevékenységeken kívül kézben tartom a Loyalty Records dolgait, próbálok naprakész maradni a mozgalom eseményeit illetően és nem utolsósorban próbálok minél több időt tölteni a gyermekeimmel és segíteni őket a tanulásban, sportban, játékban. Igyekszem olyan apuka lenni, akire majd büszkén gondolhatnak vissza, ha már nem leszek velük.

jz1.jpg

02.

- Gondolom, a nyárra tervezett NC '38 fellépésbe egy csomó energiát fektettetek. Bepótoljátok valamikor?

- Túl sok energiát nem fektettünk a velencei fellépésbe, ugyanis még az első próbák előtt jelentette be a szólógitárosunk, hogy mégsem tudja elvállalni ezt az egyszeri koncertet, féléves norvégiai munkája miatt. Annyi történt csak, hogy otthon átnézegettük a számokat, hogy felkészülten kezdjük meg a próbákat. Elég sok szám hangjaira még tisztán emlékeztem, pedig 25 éve nem játszottam ezeket a régi dalokat. Az NC '38 aktív időszakában szinte minden hétvégén próbáltunk és megmaradtak a fejemben a nóták. Jelenleg nem érzem úgy, hogy valamikor is bepótolhatnánk ezt az egyszerinek tervezett fellépést.

03.

- Írtatok új számokat, vagy csak a régiekkel készültetek?

- Csak a régi NC '38 dalokban gondolkodtunk. Felmerült, hogy ráadásként néhány ős-Valhalla számot is előadhatnánk, amiket meg az NC '38 tagjait tartalmazó első Valhalla felállás is játszott 1995-ben. Új számok írásában nem is gondolkodtunk, koncerten egyébként is olyan dalokat érdemes játszani elsősorban, amiket már ismer a közönség.

04.

- Mi a helyzet az Archívummal? Az emberek azt várták, hogy az új tagokkal megszaporodnak a fellépések.

- Sajnos az Archívum dobosa 11 év után elköszönt a csapattól. Két munkahelyen dolgozik, így nem fért bele az idejébe a gyakorlás, a próbák és a koncertek. A zenekar jelenleg új dobost keres, és bár volt is már néhány kiszemelt, végül egyikük sem vállalta a dolgot. Az Archívumban viszonylag komoly elvárások vannak, csak olyan dobos jöhet szóba, aki minden követelménynek maximálisan megfelel.

05.

- Úgy gondolom, hogy az NC '38-Valhalla-Testvériség zenei irányzat áll hozzád közelebb, nem gondoltál arra, hogy összehozz egy állandó bandát ilyen stílusban?

- Sajnos, mivel azok a zenészek, akikkel szívesen csinálnék egy ilyen zenekart, már eleve 2-3 zenekarban játszanak, így nem gondolkodtam egy újabb projektben mostanában, amit a nulláról kellene felépíteni, erre ma már sajnos nincs energiám. Ezek már nem a kilencvenes évek, mikor -kis túlzással- minden bokorban termett egy fiatal zenész, tele ötletekkel és tervekkel.

jz3.jpg

06.

- Hallhatunk valami új hanghordozón mostanában?

- Idén már szerintem nem. Talán jövőre összeáll valami, amit egyelőre még nem szeretnék elárulni, mert mostanában az ilyen tervek valamiért meg szoktak hiúsulni, így inkább nem kiabálnám el a dolgot. Gondolati szinten mindig van valamilyen ötlet, csupán csak idő és energia kérdése, hogy ezekből mi tud megvalósulni és mi tolódik.

07.

- Kevesen tudják, hogy a '90-es évek közepétől több fanzine-t is segítettél interjúkkal, fordításokkal. Nem gondoltál rá akkor, hogy saját kiadványt készíts?

- Őszintén szólva, nem volt ilyen gondolatom. Örültem, hogy ennyi kiadvány működött akkoriban és igyekeztem mindenkinek segítséget nyújtani, aki csak megkért rá. Jó érzés volt átadni az akkori tudásomat, ezzel is előmozdítva a mozgalom akkori újságainak megjelentetését. Sokkal több bajtárs aktivizálta magát abban az időben, amit hiányolok a mostani srácoktól. Ha hetente csak egy kis dolgot is teszel a mozgalomért, még az is több, mint a semmi.

08.

- Néha a kiadód weblapján is közölsz interjút. Nem lenne jobb egy blogon közzétenni, friss zenei hírekkel, lemezmegjelenésekkel? Ezzel talán a közösségi oldalakat is ki lehetne iktatni részben és reklámnak sem utolsó.

- Igen, évekig próbáltam friss híreket, interjúkat, koncertplakátokat közzétenni a weblap egyik oldalán, de a közösségi oldalak térhódítása után az ilyen blogok olvasottsága drasztikusan visszaesett sajnos. Az Onugor blog szerkesztője havonta hét CD kritikát közöl le, amit igyekszem minden hónapban reklámozni a közösségi médiában. Van még az Emelt Fővel című zenei blog, vagy az Underground Revolution, melyek sajnos nem kapják meg azt a figyelmet, amit megérdemelnének.

testveriseg_nem_bantam_meg_semmit_1.jpg

09.

- A Valhalla könyv mikorra várható?

- Reményeim szerint 2019 végére sikerül kiadni a könyvet. Sokat lendítene a kiadás időpontjának meghatározásánál, ha a vásárlókedv egy kicsit megnőne a már megjelent kiadványok iránt. Új kiadványok csak abban az esetben tudnak megjelenni, ha a korábbiakból elegendő mennyiség talál gazdára ahhoz, hogy az abból származó bevételt egy újabb CD vagy könyv megjelentetésébe lehessen fektetni.

10.

- Van más is, amit írsz, esetleg fordítasz?

- Igen, a Valhalla könyv megjelenése előtt egy rövidebb, de talán többeket is érdeklő eseményről szedtem össze egy csomó információt. Az 1981-ben történt Southall-i zavargásokról, illetve azok előzményeiről és utóhatásairól szeretnék megjelentetni egy kiadványt. Ez az esemény nagy hatással volt a skinhead mozgalomra és az Oi! zenekarok karrierjére is, hiszen a média egyből ráugrott a témára. Ennek hatására sokan elhatárolódtak a szélsőjobboldali eszméktől és rajongóiktól, sőt, a nagy mosakodás eredményeképpen néhány zenekar a szélsőbalon kötött ki, hogy mentse az irháját.

_2008_12_9_loyalty_kartya.jpg

11.

- A kiadód népszerű itthon, sokan szeretnék nálad megjelentetni a hanganyagaikat. Mi alapján döntöd el, hogy mit adsz ki?

- Nagyon fontos a személyes ismeretség, vagy, hogy felfigyeljek egy zenekarra koncerten, vagy egy átküldött szám alapján. Elég gyorsan meg tudom ítélni, hogy egy zenekar van-e olyan szinten, hogy érdemes legyen annyi pénzt befektetni a lemezük kiadásába, hogy az mondjuk egy éven belül visszahozza a bele invesztált összeget. Volt például olyan eset, hogy rám írt egy borsodi fiatalember, hogy a nemrég megalakult NSHC zenekaruk számára tudna-e a kiadónk hangszereket, dobfelszerelést, egyéb felszereléseket biztosítani. Miután elmagyaráztam, hogy ez sajnos nem így működik, soha többet nem hallottam róluk, pedig ez körülbelül 10 éves történet!

12.

- Egy-egy anyagot hány példányban érdemes kiadni, hogy az el is fogyjon?

- Ez az adott zenekar népszerűségétől függ. Egy kezdő zenekar lemezének kiadása mindig rizikót jelent, hiszen bármikor feloszolhatnak és akkor a kiadó nyakán maradnak a hanghordozók. Az Archívum és a Jogos Önvédelem lemezei általában 800 példányban elfogynak kb. 5-10 év alatt. Emlékszem, a Scourge of God (S.O.G.) – ”Az álmok valóra válnak” című lemeze 500 példányban látott napvilágot 2004-ben. Hosszú évekig alig fogyott belőle, leakcióztuk, nagyobb megrendelésekhez ingyen adtunk belőle egy-egy példányt, csak hogy fogyjon. Aztán egyszer csak elkopott a maradék, mára pedig ott tartunk, hogy többen keresik a mára kultikusnak számító CD-t. De ez persze ritka kivétel.

13.

- A külföldi kiadóktól mennyire nehéz a sorszámozott lemezekből alacsony vagy "kultikus" sorszámút beszerezni?

- A ”kultikus” és alacsony sorszámú kiadványok beszerzése lehetetlen külföldről, az élelmesek már a megjelenés előtt lefoglalják ezeket, ha jó kapcsolatban állnak a kiadóval. A limitált kiadványoknál a haszonszerzés, üzérkedés elkerülése miatt a kiadók azt is bevezették, hogy egy megrendelő legfeljebb 2 példányt vásárolhat egy adott kiadványból.

valhalla1.jpg

14.

- A németeknél visszatérőben van az Oi! zene, szaporodó Oi! bulik, újjáalakuló Oi! bandák, hatalmas Oi! fesztiválok, még a HC körökből ismert OPOS (One People One Struggle) Records is teljes gőzzel beszállt az Oi! lemezek értékesítésébe. Itthon van ennek érezhető hatása?

- Nálunk jelenleg a teljes érdektelenség jellemző, nagyon kevesen szánnak pénzt hanghordozóra, de a koncertek látogatottsága is egyre siralmasabb. Szerintem évek óta nem tapasztalt mélyponton vagyunk jelenleg.

15.

- Ha Anglia, akkor a Skrewdriver, a Brutal Attack, a No Remorse, a Squadron, vagy az English Rose jut eszébe az embereknek, pedig legalább még vagy egy tucatnyi jó banda van, amelyek itthon szinte ismeretlenek. Mennyivel fogy kevesebb egy Legion of St. George, March or Die, Whitelaw vagy Blackout albumból, mint az előbbiekből?

- Szerencsére egyre népszerűbbek a kilencvenes években alakult angol R.A.C. bandák is, hiszen egyre minőségibb hanghordozókat adnak ki és a koncerteken is egyre több rajongót szereznek, és egyáltalán nem számítanak ismeretlennek. A Whitelaw, a Blackout és a Legion of St. George is több mint 20 éve zenél töretlenül, népszerűségük is folyamatosan nő.

valha95nit-crop.JPG

16.

- Ha szétnézünk a világban, minden mozgalom előrébb tart nálunk, sok helyen van Skinhouse, saját klub, koncertterem, kocsma, még a bolgároknak és a szlovéneknek is van, itthon gyakorlatilag egy állandó fellépési lehetőséget nyújtó hely sincs a Viking Klub óta. Szerinted hol rontottuk el?

- Elsősorban ott, hogy 2000 környékén az akkori mozgalom nem vetette ki magából azt az akkor már közismert romboló figurát, aki számtalanszor bizonyította, hogy nagy bajok vannak vele. Sorra kezdtek alakulni a különféle szervezetek, akik e figura tevékenységei okán nem akartak a B&H tagjai lenni. Ezek után végül mégis összefogtak vele NS Front és H.E.M. néven, mely szerveződéseket ez az ember pár éven belül szintén porig rombolta, az általa már jól bejáratott módszereivel. Több sikeres koncert bevétele landolt a zsebében, a nógrádsápi „Nemzeti Ház” eladásából származó pénzzel sem számolt el senki felé, pedig arra több magánszemély és szervezet adott össze pénzt. Mára hiába zárta ki soraiból a mozgalom nagy része, az általa okozott kár mértéke felbecsülhetetlen. Elhintette a bizalmatlanság magvait, amik mára szépen kikeltek, a mozgalom felszalámizta saját magát 5-6 egymásra mutogató sejtre. Sajnos gyengék és naivak voltak a szervezetek vezetői, ezért nem tud ma senki felmutatni semmi kézzelfogható épületet, koncerttermet, vagy bármit, amire az évtizedekig ingyen fellépő zenekarok azt mondhatnák, hogy megérte támogatni ezeket a csoportokat.

17.

- A mozgalom lassan kiöregszik, fiatalok nem nagyon vannak, még egy 10-15 év és a mai zenészek leteszik a hangszert. Szerinted lesznek, akik tovább viszik az eszménket?

- Nem szeretnék jóslásokba bocsátkozni, de sajnos jól látod a helyzetet. Még az utánunk jövő generáció egész lelkes volt, de azt látom, hogy a mostani tizenéveseket már nem érdekli szinte semmi, amiért meg kéne mozdulni. Mi szépen kiöregszünk, elnosztalgiázunk a régi szép időkön, amivel talán tudnánk inspirálni a fiatalokat, hogy így is lehet. Ők meg felnéznek egy kicsit a telefonjukból, eleresztenek egy bátorító mosolyt, majd folytatják tovább a virtuális világban való elmerülést.

jz5.jpg

18.

- Mekkora a hanghordozó gyűjteményed?

- Pontos számot nem tudok mondani. Van egy talán négy négyzetméteres fal a lakásunkban, amin CD-tartók vannak teljesen tele, azon kívül dobozokban és szekrényekben is találhatók azok a CD-k, amiket azután szereztem be, hogy tele lett a CD-tartós fal. Van néhány kazettám is, meg körülbelül 60 vinyl LP-m és kislemezem. 1994-ben vettem meg az első CD lemezem.

19.

- Gondolom könyvekből és fanzine-ekből is beszereztél mindent, ami érdekelt. Ezekből mennyi van?

- Igen, elég komoly könyv és fanzine gyűjteményem is van. Sosem számoltam meg őket, de a súlyuk biztosan több mázsára rúg. A fanzine-eket elég magasra tettem, nehogy a gyerekeim papírgyűjtéskor megtalálják őket. :) Jó néhány újságot be is szkenneltem, így könnyebben megtalálok egyes cikkeket, amikre szükségem van.

20.

- Mindezek mellett jut időd valami hobbira, sportra?

- Hetente kétszer-háromszor focizni szoktam a gyerekeimmel, valamint pár erősítő géppel igyekszem formában tartani magam. Más hobbira már se időm, se energiám nincs sajnos. Unatkozni sosem szoktam.

21.

- Mit üzensz az olvasóknak?

- Ne féljetek valami pozitív dolgot elkezdeni, ne foglalkozzatok a rossznyelvekkel! Nem szabad feladni az első negatív kritika után. A meggyőződéseteket sem szabad változtatgatni, szélkakas módjára viselkedni. Akkor is vállaljátok a véleményeteket, ha olyan társaságba kerültök, amely más, mint a tietek! Ne legyetek nyárspolgárok!

jz4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://odin.blog.hu/api/trackback/id/tr1814813050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xattilax 2019.05.08. 04:40:55

Üdv!

Bàr a kèrdès nem nekem szólt, de nèmi kiegèszités a 16-os pontra. Volt anno a Woden/E.R koncert amiben Te is segitkeztél. Ott vetettem fel először a hazai csoportoknak, hogy vonjuk be a közös munkàlatokba a hazai NS zenekarokat is ès fogjunk össze olyan szinten, hogy ezek a csoportok biztosítsanak folyamatos fellèpèsi lehetősèget ezeknek a zenekaroknak továbbà adjunk meg mindenfèle tàmogatàst, cserèbe ezek a zenekarok itthon csak az előre bejegyzett NS rendezvènyeken lèpjenek fel. Ebből nem lett semmi illetve pontosan az ellenkezője alakult ki. Jónèhàny zenekar megindult ès falunapoktól kezdve mindenhol fellèptek, ezzel szépen elkènyelmesedett a nagyèrdemű és màr a szomszèdos megyèkbe se làtogattak el a zenekarokèrt megvàrva, hogy a zenekar helybe jöjjön. Így alakultak ki szèpen az 50-100 fős koncertek. Ha az ember akart volna minden hètvègèn mehetett volna koncertre, de a kènyelem miatt nem ment. Volt olyan hètvège, hogy 5-6 koncert is volt. Így szèpen lassan àtalakult minden. A szokàsok, az igènyek....és jött az internet ès az arctalansàg, a monitoron sok megmondó ember lett ès a lavina szèp lassan elsodort mindent. Ha jól emlèkszem anno Csacsi úrnak is volt egy "fellàzadàsa" az ilyen kis helyi fellèpèsek ellen, làtvàn egy V. koncert utàn, hogy a bevètel egy ember zsebèben landol ès a csoportok meg nem tudnak pozitív dolgokra pènzt összekalapolni.
Persze voltak anno nagy bevèteleket generàló koncertek, de a mi rèszünkröl (is) az utolsó fillèrig Pistièknek ment az összes pènz miutàn szètroncsolódott minden. Úgy gondolom, hogy a bukàst nem lehet egy ember nyakàba varrni. Itt a "tömeg" hozzààllàsàn is sok minden múlt. Pl. nem csak a szórakozàsi hanem a vàsàrlói/tàmogatói szokàsok is megvàltoztak. Nèmi ràlàtàsom van màs scenekre ès ott is megy a "règen minden jobb volt". Talàn majd a fiatalok felismerik a hibàkat ès/vagy a lehetősègeket ès mindent a helyère tesznek.

Tovàbbi erőt ès kitartàst kivànok mindkettőtök munkàjàhoz!

Illés Nicolaus 2019.05.12. 20:11:01

Köszönöm Attila!

Emlékszem Dunakeszin egy koncerten odaálltál elém, voltak kérdéseid, nekem meg erre válaszaim. Ez igy korrekt.
Hallottál pletykákat, megkérdezted mi az igaz. Bízom benne, hogy többen követik példádat. Sok erőt és jó egészséget neked és családodnak! Kitartást a mozgalom tagjainak!
süti beállítások módosítása