Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

loyalty_records_uj_logo.jpg

  1. A letöltések még mindig nagyban visszavetik a vásárlókedvet, vagy már alapból kevesebben érdeklődnek az ilyen zenék iránt?

Erre nehéz pontos választ adni, mert nem vagyok tisztában a letöltések számának nagyságrendjével. Természetesen vonzóak az ingyenes letöltős oldalak, mert az ingyennél nincs olcsóbb, nem lehet vele versenyezni. Ha nem lennének fizikai hanghordozók, csak ingyenes és pénzért letöltős oldalak, valószínűleg akkor is az ingyenes letöltések lennének népszerűbbek. Ilyen az emberi mentalitás: "Ha megkaphatom ingyen, miért fizetnék érte?" Valamelyest csökkent az érdeklődés az ilyen zenék iránt, de ez is változó, szerencsére vannak még olyan zenekarok, akik ha kiadnak egy új albumot, akkor hirtelen előkerülnek a vásárlók is.

45163709_319179188676943_9195124204452708352_o.jpg

  1. Itthon a HC/NSHC/H8Core színtér alaposan megcsappant, legalábbis a koncertek látogatottsága alapján, ez érezhető az eladásokon is?

Igen, ki lehet jelenteni, hogy a kilencvenes évek második felében megjelent új stílus mára jócskán veszített a népszerűségéből és már csak egy nagyon szűk réteg értékeli ezt a muzsikát. Mikor a Blue Eyed Devils, H8Machine, Angry Aryans zenekarok a csúcsra repítették a Hatecore stílust, rengetegen kezdték el utánozni őket, akik tovább is fejlesztették a műfajt. Természetesen ma is vannak olyan HC zenekarok, akik nagyon magas színvonalon űzik a stílust, az ő hanghordozóik továbbra is népszerűek. Gondolok itt az olasz Green Arrows-ra, vagy a német és orosz HC-színtér csapataira, akik minőségi felvételeket tesznek le az asztalra.

2018_11_nc_38_cd_megjelent.jpg

  1. Itthon milyen zenék a legnépszerűbbek?

A hazaiak közül a Jogos Önvédelem és az Archívum kiadványai a legkeresettebbek, a külföldiek közül a régi nagy öregek (Bound for Glory, Skrewdriver, Brutal Attack, No Remorse, Stahlgewitter...) a tuti befutók. A dallamosabb, megjegyezhető szerzeményekkel előálló csapatok törnek előre, a népszerűséget nagyban növelheti egy lendületes, profi videoklip is különböző videómegosztókra feltöltve.

2019_03_archivum_20_ev_hamarosan.jpg

  1. Külföldön egyre több '80-as, '90-es évek beli Oi! albumot adnak ki újra, itthon van rá kereslet?

Igen, a régi, klasszikus zenekarok korabeli felvételei mindig keresettek, főleg mert az a korosztály kötődik hozzájuk, akik még a letöltések előtti, fizikai hanghordozós korszak hűséges vásárlói. Lehet, hogy lemaradtak a régi kiadványokról és boldogan teszik be az újrakiadásokat is a gyűjteményükbe. Ha néha valaki eladja a régi gyűjteményét, bizonyos oldalakon hihetetlen pénzekért cserélnek gazdát az első nyomású kiadványok.

2018_06_09_nc_38_kazetta.jpg

  1. A videómegosztókon szinte minden megtalálható, ennek ellenére van még kereslet zenei DVD-kre?

A DVD piac szinte teljesen halott, annak ellenére, hogy a videómegosztókról mostanában rengeteg felvételt töröltek, vagy tettek elérhetetlenné sok európai országban. Már nem tudom, hol olvastam azt a kérdést egy DVD megjelenésekor, hogy "Vásárol még valaki DVD-t egyáltalán?". A DVD a kétezres években élte aranykorát, de az elmúlt 10 évben szinte teljesen visszaesett a forgalmuk, talán a Titkolt Ellenállás tripla DVD-je kivétel, ami tényleg egy egyedi, különleges kiadvány.

2019_valhalla_flyer.png

  1. Az én korosztályom 99%-ban koncerteken és butikokban vásárolt hanghordozót, pólót stb. Azóta felnőtt egy új generáció, még mindig szükség van a személyes kontaktusra vagy elég csak a közösségi oldalakon megosztani, hogy milyen új kiadványok vannak?

Igen, a mi korosztályunk még értékelte, ha megjelent bármilyen kiadvány, ha eredeti példányt tudtunk venni valamiből, arra mi még halálosan büszkék voltunk, rangot jelentett, ha valamelyik kiadvány eredeti borítóval került fel a polcunkra. Ma már nincs annyira szükség személyes kontaktusra, az internet segítségével bármit meg lehet találni, elég beütni a keresőbe, hogy mit szeretnél. Természetesen sokan nem szeretnek postaköltséget fizetni, vagy megadni a személyes adataikat, ők továbbra is koncerten, vagy egyéb személyes találkozások alkalmával szerzik be az új kiadványokat.

2018_08_21_vendetta_maradt_a_tarban.jpg

  1. Az én generációm, főleg a vidéken élők nem igazán tudják követni az idegen szavakat, amelyek megjelentek a hanghordozók terén, gondolok itt olyanra, mint a digipack, split stb., felvilágosítanád az olvasókat pontosan mit is jelentek ezek? (ami eszedbe jut mind, akár a booklet is)

Sok ilyen kifejezés született az elmúlt évtizedekben, a kiadók igyekeznek különlegessé tenni kiadványaikat, hogy a gyűjtők valami pluszt kapjanak a pénzükért.

A digipack egy kartonból gyártott CD / DVD csomagolás, amely helyettesíti a műanyag tokot és a borítót. A lemezt a kartonba ragasztott átlátszó műanyag tálca tartja. Többféle méretben gyártható, akár több lemez számára is.

A split azt jelenti, hogy egy CD-n két vagy annál több zenekar felvételei szerepelnek. Megosztott anyagnak lehetne fordítani, de már a split kifejezés is meghonosodott hazánkban.

A booklet magyarul könyvecske vagy füzetecske, de ezek elég bárgyúan hangzanak lefordítva. A CD megjelenése idejében még csak egylapos borítók voltak, amin az albumborító szerepelt, a hátoldalán néhány információ a lemezről. Később a kiadók és a zenekarok több információt akartak megosztani a rajongókkal, így született a kihajtható borító, később az egyre vastagabb booklet, amiben a dalszövegeket, zenekari fényképeket és egyéb érdekességeket helyeztek el, hogy még kelendőbbek legyenek a kiadványok.

Egy időben népszerű volt a Dual-disc is, egy CD-t kell elképzelni, aminek a másik oldalán DVD anyag szerepelt, de ez a formátum érvényét vesztette egy idő után, mert túl vastag volt és egyes lejátszók megkarcolták a kétoldalú hanghordozó másik felét. De vannak dupla, tripla CD-k, DVD-k, kihajtható dupla digipackok és így tovább.

_2008_12_9_loyalty_kartya.jpg

  1. Pólókon milyen minták a kelendőbbek, a merész sokat sejtető, esetleg nyílt politikai iránymutatás, vagy a szolidabb, bárhova felvehető?

A népszerűbb együttesek, vagy politikai személyeket, egykori harcosokat ábrázoló pólók a népszerűek, sokan a tiltott jelképeket tartalmazó ruházatokat részesítik előnyben. A szolidabb, sok esetben igényesebb ruhadaraboknak is megvan a célközönsége, de ez sajnos csak egy szűk réteg. A lelkes fiatalok szeretik azonnal tudatni a környezetükkel a nézeteiket és olyan pólókat keresnek, amikkel ezt a leggyorsabban láttatni tudják az utca népével.

19417414_122742674987263_4039126892862827714_o.jpg

  1. Végszó/vagy üzenet az olvasóknak

Már szinte unalmasnak tűnhet állandóan ismételgetni, hogy aki szereti a színtér zenekarait, támogassa őket a kiadványaik megvásárlásával, mert a kiadók csak így tudnak újabb felvételeket fizetni és kiadni. Ingyen letölteni egyszerű, csak így nem lesznek új kiadványok. Egy gyűjtemény tartja az árát és büszkeséggel tölti el a tulajdonosát, ha végignéz a kincsein. Köszönjük a megkeresést és a kérdéseket!

Loyalty records

A bejegyzés trackback címe:

https://odin.blog.hu/api/trackback/id/tr1514702126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása