Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hanyatlóban a divat

2011.05.27. 22:18

5-6 éve amikor azt mertem állítani, hogy ez a nagy nemzeti érzelmű fellángolás a motorosoknál, rockereknél csak divat, szinte mindenki lehurrogott, hogy tévedek, ez nem úgy van, azok komolyan gondolják stb.

Mostanra sajnos igazam lett, meg lehet nézni a motoros felvonulások videóit, vagy csak hétvégén elég kinézni a főútra vidéken és szemmel látható, hogy a motorok hátuljáról eltűntek az árpádsávos zászlók, nemzeti színű zászló is csak elvétve akad, a felvarrók és jelvények közt is egyre kevesebb ilyen témájú van.

A találkozókon fellépő zenekarok közt egyre kevesebb az úgynevezett "nemzeti rock" zenekar, pár éve még minden zenekar azért küzdött, hogy kivívja a "nemzeti" jelzőt, most pont az ellenkezője történik, ma már csak sima rock, metál, blues és folk-rock zenekarként díszelegnek.

A Kárpátia teltházas koncertjei már szintén a múlté, ezeknek a zenekaroknak még, ha jól belehúznak lesz 2-3 évük és a feledés homályába vesznek, ha csak nem tudnak váltani, vállalva az újabb "áruló" jelzőt. (Erről az a tatabányai gyerek jut eszembe akit 2003-ban láttunk a kis Olimpiában egy koncerten, az alkarja szinte feketére volt satírozva, hogy ne látszódjanak a régi punk tetoválásai, pár hete lett skinhead, mert a haverjai is azok lettek, két évvel később a haveri társasága eltűnt, a srác megint punk lett)

Pataki Attila pár éve még sámánkodott, ma már csak azzal kelt feltűnést, hogy UFO-t látott.

Pár éve a Harcos és Warrior póló volt a menő, ma már ciki mert még a csemői jobbikos cigányok is abban járnak.

Azok az NSBM zenekarok, melyek egy kicsit is befutottak, ma már nem kérnek a közönség hazafias szólamaiból, a régi számokat is csak kisebb "családias" hangulatú koncerteken játsszák, ha játsszák. (Erről meg azok a régi oi zenekarok jutnak eszembe akik hirtelen amnéziába estek és nem tudják, hogy kerültek egy lemezre a Skrewdriverrel, hogy a régi koncert felvételen ki üvöltött "sieg heil!"-t stb.)

Persze ez a nemzeti vonal nem fog teljesen eltűnni a motorosok és rockerek körében, de tömegbázisa már nem lesz.

Basafa

2011.05.25. 08:19

Gyerekkorunkban gyakran hallottuk a Basafáról szóló mesét, kisiskolás korunkban még valamelyik irodalom könyvben olvashattuk, jelenleg ezt az egy változatot találtam:

Egy nyári délután a budai basa kíséretével Körös felé tartott. Hirtelen vihar támadt, és a basa egy juhász kunyhójában nyert menedéket. A juhásznak igen szép leánya volt. Miközben juhtúróval és kenyérrel kínálta az utazókat, a basa egyik katonája, egy aga szemet vetett a lányra. Az öreg juhász, aki a bojtárnak szánta a lányát, igencsak megijedt. Ám másnap a basa és katonái elmentek, és a lányt otthagyták.
Egyik nap azonban újra megjelent az aga. Az öreg juhász ekkor ördögi tervet eszelt ki, hogy a lányát maga mellett tartsa. Mankót faragott, és feldobta egy hatalmas nagy tölgyfára. Mikor az aga a fához közeledett, a juhász lefeküdt a földre, és nyomoréknak színlelete magát. Elpanaszolta, hogy gonosz emberek feldobták a botját a fára - ugyan, le tudná-e szedni a katona? Az aga a juhász segítségére sietett, ám amikor elkezdett felmászni a fára, a juhász kirántotta az aga kardját, levágta az aga fejét, majd a tölgyfánál elásta.

Ez nem a legszebb, de sajnos már nem nagyon tudom felidézni emlékeimből a gyerekkoromban hallott történetet.

Az a fa melyről a történetben szó esik  létezett, a nagykőrösi Nagyerdőben volt, míg egy erdész ki nem vágatta, mert szemet vetett a területre melyen állt. Szerencsére a fa nem tűnt el nyomtalanul, Orisek Ferenc szobrász készített belőle szobrot mely jelenleg Csemő főterén található:

Sokan tévesen a nagykőrösi Pálfájai erdőben található Pál fáját hiszik a Basa fának:

 

süti beállítások módosítása