Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Új művészeti stílus: AI

2024.03.15. 02:54

photo_2024-03-12_13-35-52.jpg 

 A tegnap megjelent új póló kapcsán ismét eszembe jutott, hogy már régebb óta terveztem, hogy írok egy bejegyzést a mesterséges intelligencia egyre szélesebb körben történő felhasználási lehetőségei közül a képalkotásról. A mesterséges intelligencia egy elég vitatott témakör és most nem is akarok belemenni, abba, hogy ezt is emberek készítették, meg, hogy csak már meglévő adat és kép állományból lopkod stb...
 Azt a részt is átugornám, hogy pornográf tartalom gyártásra is használták már vagy hamis régiség lelet gyártásra (átverésre).

tengrai_image_1710409318_9656494.png

 A mesterséges képalkotó szoftverek, illetve online felületek általában a szegény emberek grafikusai, én magam is készíttettem már illusztrációt blogbejegyzéshez, a holnapi sakk verseny plakátját is ezzel készítették, ezzel készültek egy napokban megjelenő CD szövegkönyvének illusztrációi is. Tehát a köreinkben is egyre ismertebb és elfogadottabb. 
Természetesen ez a technika még gyermekcipőben jár, gyakoriak az anatómiai hibák, hiányzó vagy plusz végtagok, túl szimmetrikus arc, aránytalan testalkat, képen szereplő tárgy - ember - állat méretarányai...

tengrai_image_1709132705_7384727.png

Gyakori hibát okoz a hiányos adatbázis, ha nincs adat Rózsa Sándorról, vagy az alföldi csikósokról a szoftver akkor is készít képet, amelyen valószínűleg egy angol lovas vagy egy magányos csikó lesz, ha betyárt szeretnénk akkor kapunk egy Zorrót. Problémát jelenthet az is, ha nem vagyunk elég pontosak a leírásban, ha nem írjuk ki, hogy europid nőt szeretnénk a képre jó eséllyel ázsiai arcvonásokat kapunk, hiszen a legnagyobb számú szelfit ők készítik, így az adatbázisok velük vannak tele, persze vannak polkorrekt (woke) programok is ahol a pontos kérés ellenére is kerül eltérő rasszú a képek közé.
Az elsőként a sci-fiből, fantazyból, horrorból és a mese illusztrációból fognak kiszorulni a grafikusok, de előbb-utóbb sorra kerül minden, hisz egy jobb program 15-20 féle stílusban tud rajzolni és az ügyesebb felhasználók már képregényt is tudnak készíteni (nekem nem sikerült).

tengrai_image_1709613375_8454657.png
Lassan egy elfogadott művészeti ággá nőtte ki magát, bár még kiállításokat nem rendeznek és díjakat nem osztogatnak, azért az emberek körében egyre népszerűbb. A stílus majd lassan háttérbe szorítja a fotózást is, hisz elég beírni, hogy az országházat szeretnénk látni naplementében és már meg is kapjuk pár másodperc után, nem kell Angliába utaznunk egy Vespás találkozóra, pár karakter beírása után lehet képünk a népszerű motorról is.

tengrai_image_1710406254_8309345.png

Gyakori hiba, hogy a helyesírás még nem erőssége a szoftvereknek, egyszerűbb szavakat is képtelenek pontosan leírni, mondatokkal ne is próbálkozzunk. A legtöbb AI tud magyarul, de rendre angol szavakat ír a képre, keveri a betűtípusokat, hogy csak a legáltalánosabb hibákat említsen ezen a téren.

tengrai_image_1710408386_3715217.png
Én bízom benne, hogy hoz némi árcsökkenést is az, hogy egy könyvhöz nem kell milliókat fizetni egy illusztrátornak, százezreket egy grafikusnak egy egyszerű lemezborítóért, ha csökken a fotózás iránti igény a youtuberek miatt alaposan túlárazott fényképezőgépek árai is esnek valamelyest.

tengrai_image_1710370771_5429099.png
A felhasznált képeket én készítettem egy ingyenes oldalon ahol engedélyezve van az elkészült képek szabad felhasználása.
A póló megvásárolható: https://nsbp.shop/termekkategoria/ruhazat/nordic-sun/

A bejegyzés trackback címe:

https://odin.blog.hu/api/trackback/id/tr2718353827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása