Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Budai Kitörés emléktúra

2022.01.16. 20:00

 photo_2022-02-04_17-17-18.jpg

Kedves Bajtársak!


Idén is megrendezésre kerül a "Budai Kitörés emléktúra". Az emléktúra politikamentes megemlékezés, kizárólagos célja a magyar katonáink, és akkori szövetségeseink katonai teljesítménye előtti tisztelegés. Hiszen az 1945.február 11-én megindított kitörés, a második világháború egyik legreménytelenebb katonai vállalkozása volt. Akik nekivágtak elgyötörve kialvatlanul, legyengülve, étlen-szomjan, ennek az emberfeletti küzdelemnek, azok bátorságukkal, önfeláldozásukkal, példamutatásukkal, hűségükkel, örökre beírták nevüket, a magyar történelem legszebb lapjai közé.

Időpont: 2022.február 19. (szombat).
Találkozó: 10:00-kor a Görgényi úti erdei parkolóban (amely a 11-es busz Nagybányai úti végállomásától 10 perces séta).
http://www.bkv.hu/busz/11.html
Az emléktúra két részből áll. Egy rövidebb, kényelmes emlékmenetből, amely a Hüvösvölgyi katonasírig tart. Ez 3,1 km-es táv, amelyet a harci cselekmények felidézésével, megemlékezésekkel, kb 1,5 óra alatt teszünk meg. Emléklapot és kis, kerek kitűzőt minden emléktúrázónak adunk, továbbá lehetőség lesz Budapest ostromával foglalkozó könyvekhez jutni.
Majd onnan kezdődne a nagy emléktúra a Mány határában álló Kitörés emlékműhöz.
Erre azokat a bajtársakat várjuk, akiknek nem okoz gondot egy éjszakába nyúló 50 km-es túrázás. Az emléktúrán megsérülteket, vagy akik bármilyen okból nem tudják azt folytatni, az egyik bajtársunk fogja mikrobusszal a fõvárosba visszaszállítani.

A Hűvösvölgyig tartó emléktúra során, 3 helyszínt is érintünk, ahol magyar katonasírok találhatók. Onnan a nagyobb túrára indulók még további 4 síremléket, egy kopjafát, egy emlék- és ismertetőtáblát, egy emlékkeresztet és egy háborús emlékművet fognak érinteni. Ami az idei emléktúrát egyedivé teszi, hogy a Budakeszi feletti Nagy-Sziklafalnál található hármas katonasírnál, egy emlék- és ismertetőtáblát fogunk felavatni, amely az ottani harci cselekményekről, azok hőseiről, áldozatairól ad leírást.
A szervezők gondoskodnak az út során, egy ponton meleg teaosztásról és virsli+mustár+kenyér biztosításáról. E pihenőponton lehetőség lesz ismét megtekinteni Szabó László töki gyűjtő egyedi, kitöréses gyűjteményének egy részét. A pihenő alatt vetítésre kerül v. Galántay Ervin saját készítésű 30 perces kisfilmje. Végül Mánynál, a kitörés emlékműnél névre szóló emléklapok átadásáról, teáról és zsíroskenyérről gondoskodnak a szervezők. Továbbá biztosítja bérelt busszal a visszautazást, a kitörés egyik kulcspontjához, a Széll Kálmán térre.

Az emléktúra alatt alkohol fogyasztása tilos, minden megjelenttől elvárja a rendezőség az emléktúra szellemiségéhez hű fegyelmet. A résztevők öltözzenek az időjáráshoz megfelelően, jól bejáratott, vízálló bakancsba jöjjenek, zseblámpát hozzanak magukkal. Koszorúkért, egy-egy szál virágért és emlékmécsesek elhelyezéséért előre köszönetet mondunk. Ajánlott kupakkal fedett mécsest hozni, mert a hagyományos kis teamécsest fél perc alatt elfújja a szellő. A részvétel ingyenes, csak elszántság kell.
A Budai kitörés emléktúrárán mindenki saját felelősségére vesz részt, a megjelentek kötelesek a rendezők utasításait betartani!

Remélem minél többen megtisztelitek részvételetekkel az emléktúrát.

süti beállítások módosítása