Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A ska zene Magyarországon

2022.03.12. 15:05

 Az 1960-as évektől a népszerű hazai tánczenei előadók repertoárjában időnként felbukkantak, reggea, blue beat, korai ska elemeket felvonultató slágerek, de mint önálló stílus nem honosodott meg itthon.
 1981-ben váltott hard rockról ska zenére a bajai Fórum együttes, később a zenekar felfedezője Galla Miklós is próbálkozott valami hasonlóval. 
Egyik formációnak sem sikerült igazán maradandót alkotni, a Fórum egy kislemezig jutott és egy új hullámos válogatás albumon szerepelt.

A skinhead mozgalom megjelenésével megjelent itthon az angol ska új hullámának hatására ez a zenei stílus is. 1984-ben alakult a Fals együttes, nem sokkal később Zorán aki akkoriban az Oi-korban zenélt Zalával megalakította a Flúgos Futam zenekart, majd 1986-ban megjelent a Skanzelizé is.
A skinhead közegből csak a Skanzelizé próbált kitörni, sikertelenül, ez a zenei stílus nem vált népszerűvé azóta sem kis hazánkban.
A fenti zenekarok olyan fehér ska előadókat utánoztak, mint a Madness és a Bad Manners.
Említést érdemel még a szegedi Boldog Idők zenekar, őket azért mosták egybe a skinheadekkel, mert egy koncert felvételük úgy terjedt el, hogy azt a Táncőrület fesztiválon vették fel, ami nem volt igaz.

Az 1981-ben alakult miskolci Kabinet Rt. a kezdetektől ska alapú zenét játszott, de nem tudott betörni a zenéjükkel a köztudatba, egészen addig, míg a '80-as évek végén egy Bad Manners feldolgozással megnyertek egy zenei tehetség kutatót.
Mivel itthon valódi rajongói közönsége a skinheadeken kívül nem volt a zenének a zenekar az 1989-ben újjáéledő skinhead szubkultúrához csapódott és a PE-CSA-ban újrainduló táncőrület klub koncertjein lépett fel.  A kapcsolat nem volt hosszú életű, talán félévig tartott, mikor a zenészek úgy döntöttek, hogy szakítanak a skinheadekkel, mert nem tudnak velük érvényesülni a nagyvilágban. Egyébként nélkülünk sem tudtak, a zenekar mai napig létezik, de nagyobb sikert nem tudott elérni, többnyire városi rendezvényeken lépnek fel. A dolog érdekessége, hogy a zenekar elindult egy tehetségkutatón 1991-ben, itt az énekes egy kifordított bomber dzsekiben lépett fel.

A Ladánybene 27 együttes 1985-ben alakult Angyalföldön egészen a '90-es évek elejéig ismeretlen maradt, ekkor indítottak saját klubot a későbbi Viking klubnak helyet adó Poscher János művházban. Itt teltházas bulijaik voltak, a közönség közel fele mindig skinhead volt, annak ellenére, hogy a zenészek nem vállaltak közösséget velük.

A '90-es évek közepétől hazánkban is felbukkanó kopaszra nyírt, agyhalott punkok elkezdték a ska zenét kisajátítani, ez a legtöbb zenekarnak ugyanúgy nem tetszett, mint más politikai irányzatok, az emberekben még élénken élt a kommunizmus emléke. A zenekarok akkoriban politika mentesen képzelték el a sztárságukat.
Mivel minőségi ska zenét játszó zenekarokat nem tudtak maguk mellé állítani, így a drogos punk zenészeikkel próbálkoztak inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Itthon később sem tört be a ska zene a köztudatba, voltak olyan zenekarok, mint a Sugarloaf, melyek egy-egy dallal szerepeltek a slágerlistákon, de nem tudtak kitörni az egy slágeres sztárság szerepköréből és vagy eltűntek vagy stílust változtattak.

2017-ben a Fals egykori frontembere újra próbálkozott, ekkor már politika mentesen, a bajai Fórum tagjaival összehozta a Best OF Ska Seniors (B.O.S.S.) együttest, neki sikerült közel 28 év után a fővárosba csábítani a Kabinet RT zenekart. Sajnos a kezdeményezést nem fogadta túl nagy érdeklődés, így néhány hónap után abba maradt.


süti beállítások módosítása