Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A teljes cím az lehetne, hogy jobboldaliak-e azok a punkok akik a kommunista rendszer ellen lázadtak, vagy akiket a kommunista rendszer üldözött.
 Kezdjük talán a CPg-vel, ők a "rendszerváltás" után amikor újjáalakultak azt állították, hogy nem, ők nem kommunista ellenesek, ők csak a rendszer ellen lázadtak. Ennek az állításnak ellentmondani látszik, az Áll egy ifjú élmunkás a réten kezdetű daluk utolsó sorai: "Rohadt büdös kommunista banda Mér nincsenek ezek felakasztva"
No mindegy változnak az idők.
 Nézzük a Kretenst, őket nem igazán üldözte a rendszer annak ellenére sem, hogy felléptek 1983-ban a Mos-oi!-jal és a CPg-vel. Látszólag pedig akár jobboldaliak is lehetnének, hiszen játszottak egy rasszista számot, a Sárga veszedelmet, játszottak Skrewdrivert (I don't like you), játszották a Hunok vagyunk című számot, kifigurázták az iskolai eszmei terrort az Előre vörösökkel.
 A helyzet az, hogy ez azért nem teljesen így van, a Sárga veszedelem című szám a Szovjet-Kínai konfliktusról szól és elítéli Kína vezetését, Maót és a Négyek bandáját, ezzel a szöveggel bizony benyalták magukat a rendszer cenzorai felé. A Skrewdriver dal egy koncerten hangzott el, valószínűleg akkor még nem tudták mit képvísel ez a zenekar, sőt az sem kizárt, hogy angolul sem tudtak. A Hunok vagyunk című számot értelmezhette úgy a rendszer, hogy mi keletiek a nyugat ellen harcolunk, vagy nem, ezt nem tudhatjuk, mindenesetre ez a dal a skinheadek kedvence lett, ezért közel 30 évig nem játszották. Ha az előre vörösök az előző rendszernek szólt volna, ma már mindenbizonnyal nem játszanák, de játszák és ez a dal a balos punkok egyik himnusza lett. Valamint egy kommunista-terroristáról, Bobby Sands-ről is énekelnek.
 ETA, ez a zenekar egy átlagos rendszerellenes punk zenekar volt, nem annyira a szövegeik, mint inkább a népszerűségük szúrta rendszer szemét ezért üldözték, majd a zaklatások hatására feloszlottak.

dsc_0931ablog.JPG
A tagok feltűntek ilyen-olyan formációkban (Sex -e- pil), de többször újjá is alakultak, először 1987-ben játszottak, de volt hogy egyszerre két ETA nevű banda is volt az alapítótagokból. A jelenlegi formáció Robival az élen mindenképp antikommunista és a játszott számok szövege sem baloldali.

 Auróra, a zenekar az előző rendszer üldözöttje, írtak is erről pár számot amiket rendszeresen játszanak is, ennek ellenére az ő esetük kicsit más.

dsc_9447blog.JPG
A zenekar drapériáján egy olyan jelkép látható amit a "rendszerváltás" után a nyugatról hazaszivárgó punkok  (ilyen volt az Auróra is) hoztak magukkal, ezek a punkok ezzel a csillaggal a zászlajukon hamarosan meg is alapították a BAT-ot (Budapesti Anarchista Társaság). Úgy gondolom ez az eszmerendszer(telenség) nem igazán jobboldali. Valamint még mindig játszák az olasz partizán indulót a Bella Ciao-t, amit a Viszlát Ivánon még elnéztünk nekik, no de azóta eltelt közel 30 év. 2006 óta a szövegírójuk merészebben ír, meg nem is szeretik a komcsikat, de ettől az a csillag még mindig ott van...

A bejegyzés trackback címe:

https://odin.blog.hu/api/trackback/id/tr6914251621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása