Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

 A fejlődés csak a gazdagokat érinti, a szegényebb népréteggel senki sem foglalkozik.
Nézzük mi változott az elmúlt 35-40 évben.
 35 éve jelent meg az első megfizethető árú hazai számítógép a HT 1080, azt jósolták 2000-re mindent átvesznek a számítógépek, nos a gyakorlatban ez a felső 10.000 köreiben igen előfordul, bár csak a hűtőjük és a biztonsági rendszerük valamint az autójuk esetében.
 A alsó és közép réteg már nem vesz számítógépet, mert mindent telefonon vagy tableten intéz. 
46 éve jelent meg az első hazai színes televízió ami akkor 10 havi átlagfizetés volt, sokan a rendszerváltás körül vehették meg az első színes tévéjüket, ma is ugyanekkora különbségek vannak, a szegényebbek 20-30 éves készülékeket néznek, az alsó közép osztály veszi a 40.000-80.000Ft-os készülékeket, az idén legjobbnak kikiáltott készülék (LG Signature OLED W8) 2.000.000 FT.
 Nézzük a magán közlekedést. Az elektromos kerékpárok a rövid élettartamuk miatt lassan kimennek (kikopnak) a divatból, a felsőbb osztály béliek legfeljebb elektromos rásegítő eszközöket használnak a milliós bringáikon. Robogók, kétféle van olcsó, gagyi amit 2-3 javítás után eladnak és kerékpárra cserélnek, jó minőségű, de drága. Nagy motorok, nálunk csak hobby felhasználásra tartják, hétköznapi közlekedésre nagyon kevesen veszik igénybe. Autók, Európa roncstemetője vagyunk, a legolcsóbb új autók 3.000.000 Ft körül vannak, ez egy gyári munkásnak a legjobb esetben is 2 évi fizetése. Ha megnézünk egy gyári parkolót a melósok autói közt a 20 évesek még újnak számítanak.
 Nézzük az ipart, a hazai gyárakban átlag 30-40 éves gépek, gépsorok vannak mindenhol. Még az olyan új gyárakban is, mint a nívós autógyárak, ha újabb gépeket is hoznak azokat a nyugati gyárakból hozzák, az új technikát a hazai üzembe veszik. Az újabb gépek sem jelentenek új technológiát, a robotok az elmúlt 30 évben nem fejlődtek az iparban.
 Nézzünk egy konkrét példát a fejlődés elmaradására, az egyik üzembe egy ember kiváltására egy robot 10.000.000 FT, ennek a beépítése, a szükséges eszközökkel, a meglévő rendszer átalakítása újabb 10.000.000 Ft. Egy dolgozó betanítása a karbantartásra 300.000FT, ebből 3 műszakban legalább 3 kell, kenőanyagok beszerzése, kopó alkatrészekből tartalék beszerzése 2.000.000FT. A robot rendszeres karbantartást igényel ami termelés kiesést okoz, váratlan hiba termelés kiesést okoz. Gyakorlatilag mire megtérülne anyagilag a robot addigra a robotot is cserélni kell majd. Szóval marad a minimálbéres dolgozó a robot helyett.
A fenti kérdésre a válasz, a ma embere, mondjuk egy közép osztály béli átlag ember 2100-ban is ellesz, legfeljebb a közelebb érzi magához a sci-fi világát, ámul a gazdagok világán és ugyanúgy megszakad a gyárban, hogy megvegye a legújabb 2100-as iphone modellt.

A bejegyzés trackback címe:

https://odin.blog.hu/api/trackback/id/tr1014215469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása