Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Válaszok: NSHC - H8Core

2013.03.14. 17:19

Zsolt:

1. Szerintem van különbség nem is kevés. Mind öltözködésben mind zenei stílusban mind a szövegvilágban és előadásmódban.Ideológiailag közös, de különbségek vannak.

2. Szerintem sok skinhead szereti az nshc zenekarokat. Köztük én is.

3. Voltam egy 3 napos amatőr rock fesztiválon, és ott megismerkedtem egy pár hc -s arccal. Mondtam nekik én milyen zenekarokat ismerek pl : Fehér törvény, Moshpit. Erre a válaszuk többnyire az volt , hogy ismerik és szeretik a zenéjüket. Még a grind core műfajból a Gungnírt is ismerik a hc arcok.

Ferenc:

1. Az nshc-h8core rajongó réteg mennyire távolodott el a skinhead mozgalomtól?

 Saját meglátásom szerint a távolság egyre nő, ami egyáltalán nem probléma, hisz mint zeneileg, mint stílusilag más a kettő. Persze most a szubkultúrára gondolok, nem pedig a közösségi,mozgalmi életre. Ettől még a mozgalmat, szervezeteket lehet támogatni, vagy tagnak lenni, mert az eszme és a cél, elviekben közös. Mindemellett nyitnunk kell más zenei irányzatok felé. Nem szeretheti minden nemzetiszocialista a skinhead muzsikát.

2. Az nshc-h8core mennyire elismert a skinhead oldalon?

 Hát talán erre mondhatjuk azt hogy teljesen változó. Az idősebb korosztály vagy akik pl az old school skinhead zenét kedvelik, gondolom kevésbé rajonganak egy divatosabb, néha talán rapes szövegritmikát, vagy éppen death metal elemeket felvonultató muzsikának. Én erre csak azt tudom mondani hogy az eszmét terjeszteni kell, és ehhez változatos színteret kell létrehozni, olyan dalokra és stílusjegyekre van szükségünk  ami nagyobb teret, több embert érint meg, esetleg divatos vagy könnyen emészthető. Nem a hetvenes nyolcvanas években járunk, nekünk is haladnunk kell a kórral. Bizonyos szemszögből ez mind propaganda fegyver, és minél többet ismerünk, tudunk a sajátunknak, az annál jobb. Persze ettől még nem kell hogy mindenki szeresse.

3. Az nshc-h8core vonal milyen viszonyban van a többi hc rétegekkel?

 Tudtommal,enyhén fogalmazva nem nagyon szeretik. A zenekarok és szervezetek többségében általában jelen vannak antifasiszták. Persze vannak kivételek, de tudjuk honnan is indult a hardcore. Viszont tetszik vagy sem, ezeknek az embereknek tudomásul kell venniük hogy akkor is létrejött egy új zenei irányzat, az NSHC. Ha nekik úgy könnyebb, hát mondják hogy mi vagyunk az erő sötét oldala, ők meg a jók. Az érmének úgy is mindig két oldala van. Csak azt nem veszik észre hogy mi toleránsabbak vagyunk velük szemben, és ők már annyira kirekesztőek az NSHC-val szemben, hogy lassan azzá az árnydémonná változnak amit ők annyira üldöznek. Nem hibáztatom ezeket az embereket azért mert ellenszenvük már szinte a gyűlölettel azonosul. Én úgy látom be vannak csapva. Idealizálták őket, beszéltem már olyan afával, aki elmondása szerint ugyanazért az erkölcsi normákért harcol mint mi. De kár is itt szaporítani a szót, tudjuk hogy aki nemzetiszocialista eszméket vall, ahhoz a környezete miként fog viszonyulni. Mégis azt mondom, ne csak másokban keressük a hibát, magunkba is nézzünk bele, fedezzük fel mit rontottunk el,és mutassuk meg a többi zenei rétegnek, hogy nem vagyunk mi olyan emberevő, gyerekgyilkos, vérnácik mint ahogy azt velük elhitették.

Árpi:

Szia! Természetesen válaszolok a kérdésekre, viszont azt vedd figyelembe a válaszaimnál, hogy csak 16 éves vagyok 

1. Mivel az NSHC rajongók nagy része volt skinheadek közül került ki ( minthogy a Fehér Törvény a Régi vagy Új c. számában megénekli  ) ezért jelentős eltávolodás még nem következett be. Viszont az biztos, hogy lassacskán érzékelhető. Legfőképpen ez koncerteken tapasztalható meg, mivel sok skinhead nem megy olyan koncertre ahol szinte csak NSHC bandák lépnek fel. Itt példaként a tavalyai BHS szülinapi koncertet említeném meg, ahol a német Moshpit is fellépő volt. Azt hittem zsúfolásig lesz a terem ( a Moshpit miatt leginkább ) de sajnos csalódnom kellet. Viszont egy felejthetetlen koncert volt családias hangulatban. Ez az érzékelhető eltávolodás egy idő után negatívum is lehet, mivel a saját mozgalmunkon belül sincs meg az összetartás, ami a mai időkben az egyik legszükségesebb lenne.

2. Úgy gondolom itt meg kell említeni a Straight Edge mozgalmat ami miatt kialakulhatnak ellentétek. Mivel a Straight Edge mozgalom túlnyomó része NSHC rajongó ( a zenekarok közül itt megemlíteném pl. a magyar Fehér Törvényt az amerikai hatecore császárokat a Blue Eyed Devilst stb...) amit a skinheadek egy része tisztel az elhivatottságuk és akaraterejük miatt, de olyannal is találkozhatunk aki egyenes lenézi a másikat azért mert nem fogyaszt alkoholt vagy éppen nem dohányzik. Sajnos manapság nem csak a skinheadek között de a mai fiatalok között is ez a gyakoribb. (mivel ma már az a "ciki" ha nem vagy minden hétvégén atom részeg) Viszont szerintem sok skinhead hallgat úgy NSHC, H8core zenét hogy megmaradt a skinhead vonalon és ezért megvan felőlük megvan a kellő tisztelet az NSHC oldal felé.

3. Nem találkoztam volna még olyan NSHC rajongóval aki csak a saját oldalunk zenéit hallgatná. Mert hát ki az a ki HC rajongónak mondja magát és ne ismerné ( vagy inkább imádná  ) a Hatebreedet, a Madballt, a Terror, a Agnostic Frontot és még sorolhatnám. Viszont ezeknek a HC bandáknak a nagy része baloldali nézeteket vall vagy próbálnak semlegesek maradni, de még akkor sem hiszem hogy a mi oldalunkkal szimpatizálnának. Szóval a két oldal közötti viszony a különböző világnézetek miatt nem lehet a legjobb, de zenei színtéren a mi oldalunk mindenképpen tiszteli a nagyobb HC bandákat és sok ötletet merít tőlük.

Kristóf:

1. Az hogy a két réteg két különböző zenét hallgat, az nem zárja ki a közös munkát, az viszont már jobban képes a kizárásra, hogy a "skinhead" név alatti réteg bizonyos esetekbe nem nemzeti szocilistához méltóan viselkedik, vagy az ilyen viselkedésre buzdít a zenéjével.

2. Amennyire nem tévesek az információm az olasz színtéren mind a két oldal tiszteli a másik munkásságát, nem kívánnak a rossz/különböző dolgokkal foglalkozni, hanem a közös nevezőt keresik amennyire csak lehet. Itthon sajnos már nem ilyen jó a szitu, főleg a skinhead oldalról kapott az NSHC szintér olyan kritikákat hogy nem hiteles számukra ez a dolog, az agresszív zene, a straight edge életmód, stb...

3. Amennyiben a többi HC réteg alatt nem politizáló, normális értékrenddel rendelkező rétegre gondolsz, akkor jó a viszony. Ha az idézőjeles normális HC rétegre gondolsz, ami antifa gyökerekkel van tele, akkor kifejezetten nem jó a viszony, mivel az elképzelhető hogy az NSHC oldal képviselői nem az eddigi sablonos náci öltözködésstílusban nyomulnak, viszont ugyanúgy hűek az eszméhez, emiatt egy antifa és egy NS nem akar közösen dolgozni, tekintve hogy nincsenek közös célok, ha a közös nevező csak egy mindkét oldal által szeretett zenekar, de minden másban egymástól eltérően gondolkoznak, akkor nincs mondanivaló egymás számára.

Sáfár Ferenc:

1.Nem távolodhatott olyan nagy mèrtèkben el mivel mind kèt rèteget meglehet találni koncerteken.
2. Szerintem elègè elismert mivel egyaránt jelentős közönsèg lelhető fel egy-egy koncerten.
3.biztosan kedvelik egymást a zenei stílus azonossága-hasonlósága miat de itt a tartalom is lényeges mert akadnak baloldali hc bandákis..

Loyalty Records:

1. Attól függ, melyik országról beszélünk. Németország a legextrémebb ebből a szempontból, ott sok régióban az NSHC színtér tagjai nem csak kinézetükben különböznek a skinheadektől, de előfordul, hogy ellenségesen lépnek fel a hagyományos skinhead külsőségeket viselő bajtársakkal. Olaszországban is erős az NSHC mozgalom, ott viszont nem érzékelhető eltávolodás a skinheadektől. Hazánkban érezhető némi "eltávolodás", részben a külsőségek (a skinheadek férfias, katonás kinézete kontra fültágító, deszkás nadrág, sportcipő) miatt, részben a skinheadek nem kultúrált alkoholfogyasztási szokásai és az NSHC közeg SXE/Mindig tisztán hozzáállása miatt. Szerintem ezen különbségek miatt nem várható további nagyobb szakadás a mozgalomban.

2. Ez is országfüggő. Angliában például egyáltalán nem vert gyökeret az NSHC, ott továbbra is az Oi!/RAC stílus megy kizárólag. Németországban erős az NSHC, nagyon ügyes zenekarok tolják a modern Metalcore muzsikát, értelmes szövegekkel. Olaszországban is jól elférnek egymás mellett az Oi!/RAC és a HC stílus követői, mint hazánkban. Érdekes, hogy Amerikából jött be ez a vonal Európába a Blue Eyed Devils/H8Machine/Angry Aryans zenekarok hatására, viszont mára már alig maradt tradicionális Hatecore banda az Államokban.

3. Sok országban kifejezetten baloldali/antirasszista a hardcore stílus. Ennek ellenére sok NS arc is megfordul ilyen koncerteken. A hardcore egyszerű, energikus zene, a baloldal szeretné teljesen kisajátítani magának, mint a punk-ot, vagy az Oi! zenét. A balosok elhatárolódnak a jobbos nézetektől és a hazafias HC-arcoktól. Tehát az NSHC és a többi hardcore réteg szemben áll egymással.

NBTC:


Bár hozzám alapvetően a klasszikus Oi! vonal áll közelebb, így annyira nem is akarom pellengérre állítani a dolgokat, de megpróbálok röviden válaszolgatni.
1. Sztem határozottan eltávolodott az nshc vonal a skinhead irányzattól. A rajongótáboruk egyre inkább (talán a nyugat mintájára) fokozatosan elhagyja a "skinhead uniformist", és megtagadja a bőrfejű jelzőt. -sőt néha kifejezetten ellenségesen nyilatkoznak a kopaszokról, mint "kocsmai bútordarabokról", stb...
2. A skinhead oldalon sztem van jópár ember aki igenis rajong és hallgat nshc-t, ami nem is baj, bár az utóbbi időben egyre többször feltűnő new-school hc-ra hajazó próbálkozásoktól nekem az a kevés hajam is kihullik... 
3. Külföldön nem tudom hogyan fogadják, de idehaza azt hiszem alapvetően jó. Nyilván van egy réteg akik a másik oldalon folyamat "good night white pride-oznak", de már számtalanszor bebizonyosodott, hogy sok zenekarnak nincs ellenére, ha nshc bandákkal kell fellépnie.

Süni:

1. Megint felvetődik a régi kérdés, mitől skinhead egy skinhead? Szerintem a skinhead egy életforma, ami a nacionalista vagy nemzetiszocialista eszmével párosul. A zenének ehhez nem sok köze van. Tény, hogy a skinhead életformához mindig is kapcsolódott a "drink, fuck, fight"...  Az NSHC-val viszont bejött a sXe és egy más öltözködési kultúra. Így náluk a skinhead háttérbe szorult. Viszont az Eszme szorosan köti őket a skinhead mozgalomhoz és viszont, sokan hallgatnak a kopaszok közül NSHC-t, és a zenekarok is gyakran szerepelnek együtt.
- A h8core viszont szerintem kifejezetten skinhead irányzat.

2. Erre a kérdésre már válaszoltam is. Annyit még hozzáteszek, hogy én úgy vettem észre, inkább a fiatalabb kopaszoknak tetszik ez a zene. Sőt, úgy veszem észre, hogy a techno és a hardbass style is igen népszerű.

3. Erre nem tudom a választ, én csak nacionalista és NS rendezvényeket látogatok. Viszont egyszer, még talán 2009-ben volt egy koncert a Blue Hellben, ahol a Fehér Törvény mellett még fellépet pár HC zenekar is. Ott a közönség 100% skinhead volt. Ezen a koncerten történt, hogy kivezettem az egyik HC-zenészt, mert anarchia kitűző volt a dzsekijén  ... Senki nem védte meg a hülyegyereket, sőt még páran utána akartak menni, hogy leverjék 

Egyébként szerintem nem csak az NSHC-val kapcsolatban merülnek fel ezek a kérdések, hanem az NSBM-mel is.

Kalóz:

1. Bizony az Oi! alapoktól nagyon elkanyarodott az NSHC - H8core irányzat. Azonban ez egy egészséges fejlődés eredménye, egy olyan folyamat része, amelyben egy mozgalom megtisztul a kocsmák cigifüstös, bűzös, lagymatag, defetista csökevényétől. Zeneileg pedig egy teljesen brutális, szókimondó, pörgős alapokra lett helyezve ez a stílus.
2. Nézzük, mit is jelent az NSHC - H8core. National Socialist HardCore - azaz Nemzeti Szocialista Keménymag, bár maga a Hardcore szó itt is inkább a zenére vonatkozik, s nem egy titkos keménymagot alkotó szervezetre. A H8core szóból a 8 (angolul eight (ejtsd: éjt) az angol "hate" = gyűlölet (ejtsd:héjt) szójátéka, így kapjuk a "gyűlölet-keménymag" szót. Természetesen e szó szerinti fordításban a hardcore szintén a zenei lénygre utal, s nem valamilyen szerveződés keménymagjára. A skinhead mozgalomban a szeretet - gyűlölet kettőse mindig is jellemzőbb volt, mint más zenei irányzatokban, ebben az esetben inkább a kemény, gyűlölködő, szókimondó voltára utal a gyűlölet szó. A zenei irányzat egyre elismertebb a skinhead oldalon. Tömegek még nincsenek, de szépen szaporodik az NSHC rajongói tábor.
3. A viszony inkább iszony, hiszen a nyílt politikai szerep vállalással jelentkező irányzat teljesen külön utat jár. Az USA-ból induló hardcore zenekarok többsége nem politizál, e zene kedvelők egy képzeletbeli nagy családot alkotnak, amelyben számos zsidó, néger, ázsiai (pl: Youth of Today, Warzone) tag is jelen van. Az NSHC - H8core bandáknál ez kizárt.
 
Zalán:
1. - Véleményem szerint vannak falak, amik bizonyos mértékig elhatárolják a skinhead életforma és a Hatecore vonal táborát egymástól, ez például a "nem iszok alkoholt és nem cigizek" straight edge életforma. A másik fal talán a zenei stílus, hisz az oi zene kedvelői nyilván nem minden esetbe tudnak egy Hatecore zenekar koncertjén felszabadultan szórakozni, illetve a zúzósabb Hc zenét se mindenki szervezete veszi be. Ennek ellenére véleményem szerint kell ez a réteg is, és ha nincs irígység vagy rosszindulatúság, akkor össze lehet kovácsolni a két oldalt.
2. Szerintem elismertnek mondható kis hazánkba ez a hatecore vonal is, tôbb aktivista van már az országban, zenekarok, stb. Bár a Hardcore "család" nyilván erősebb, hisz előbb tört a felszínre, ennek ellenére a Hatecore egyre ismertebb az underground életben.
3. - Tudomásom szerint több Hardcore zenekar jó kapcsolatban van Hatecore/H8core zenet jatszó zenekarokkal, bár rengetek Hc zenekar pont az ellenkezőt érzi a Hatecore zenekarokkal és közönségével szemben. Nyilván a Hardcore zene és életforma sokban, mondhatni majdnem mindenben egyezik, amit a Hatecore képvisel. De 80 százaléka a hardcore zenekaroknak antifasiszta beállítottságú, nem beszélve a hardcore zene rajongóiról. Maga a hardcore "történet" is a rasszizmus ellen (is) szól. Szóval véleményem szerint 50/50 százalék.

 Geri (Vérszerződés):

1.Az nshc-h8core rajongó réteg mennyire távolodott el a skinhead mozgalomtól?

Látom némi jelét ennek hazai viszonylatban, bár nekem sokkal inkább már úgy tűnik, hogy a hazafi és/vagy ns fiatalok közül egyre kevesebben választják a skinhead életutat. Ugyanakkor a koncerteket nézve azt gondolom, hogy vegyesen eljárnak kopaszok és magukat már nem a skinheadekhez, hanem valamilyen más irányzathoz besoroló emberek is. Alapjában véve nincs is ezzel semmi probléma, a gond inkább azzal van, hogy mára már lassan már „divattá vált”, hogy ezen új irányzatok képviselői előszeretettel köszörülik a nyelvüket a skinheadeken, általánosítva és úgy beállítva minket, mintha közöttünk mindenki egy degenerált tróger alkoholista lenne, aki a bulizáson kívül semmit nem tesz, és nem fejt ki semmilyen mozgalmi aktivitást. Ezt egy felettébb rossz és igazságtalan megnyilvánulásnak tartom, ami semmi jóra nem fog vezetni, csak bomlaszt és előbb, utóbb pedig sok problémát fog okozni, vagy néhány pofon kiosztását vonja maga után. Erre semmi szükség nincs! Inkább azokat a pontokat kell keresni, amik összekötnek minket, aki pedig viselkedésével nem közénk való, azt el kell távolítani sorainkból, legyen az skinhead, autonóm nacionalista, nshc rajongó, hungarista, ns-straight edge, és még sorolhatnám! Mert mindenhol vannak ilyen alakok, és aki az ellenkezőjét állítja az vagy vak, vagy hazudik!

2.Az nshc-h8core mennyire elismert a skinhead oldalon?

Azt gondolom., hogy elismert, aztán az már kinek-kinek a saját egyéni zenei ízlésétől függ, hogy melyik zenekarokat hallgatja szívesen, vagy melyik koncertekre látogat el. De ilyen fajta ellentétet én még nem tapasztaltam.

3.Az nshc-h8core vonal milyen viszonyban van a többi hc rétegekkel?

Erről leginkább az illetékeseket kellene megkérdezni, már akik ápolnak bármiféle viszonyt a HC színtérrel. Azt látom, hogy most nagy divat lett hardcore arcnak lenni, sőt azt is látom, hogy magukat ns-nek valló emberek előszeretettel látogatnak antifa kötődésű HC rendezvényeket (eközben ns rendezvényeket már nem annyira), de sajnos nem azért, hogy ott helyre tegyék a dolgokat, hanem mert „milyen jók azok a zenekarok”. Arról nem is beszélve, hogy az interneten már azon megy a száj karate, hogy kié is a HC, balos, vagy jobbos, náci, vagy afa, és kinek van joga használni a HC megnevezést…Nem igazán értem, hogy nekünk miért is kellene ezzel foglalkoznunk és egyáltalán mi közünk van nekünk a hardcore-hoz, minek ennyire „küzdeni kéne” érte, amikor hosszú évekig megvoltunk nélküle?! Ha már annyira be akarják sorolni a zenekarukat egy meghatározott stílusirányzatba, akkor miért nem felel meg a hatecore megnevezés? Az legalább mindig is a miénk volt.

 

Körkérdések: NSHC - H8Core

2013.03.14. 16:26

Idei első körkérdéseim:

1. Az nshc-h8core rajongói réteg mennyire távolodott el a skinhead mozgalomtól?

2. Az nshc-h8core mennyire elismert a skinhead oldalon?

3. Az nshc-h8core vonal milyen viszonyban van a többi hc rétegekkel?

süti beállítások módosítása