Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Erő

2012.05.01. 12:10

 A korabeli magyar íjakat próbálgatók arra a következtetésre jutottak, hogy az őseink emberfeletti erővel rendelkeztek és ezt az elméletüket már-már mitikus legendaként terjesztik. 
Én most ezt a mítoszt cáfolom. Ehhez nem is kell a történelemben olyan messzire mennünk, hiszen a második világháború előtt használatos jutazsákokba 80Kg liszt vagy 70Kg szemes termény fért. Egy ilyen 70Kg-os zsákot nagyapám még 70 évesen is könnyedén a vállára kapott és végig sétált vele a hosszú udvaron. 
Gyerekkoromra a zsákok mérete már jelentősen csökkent, ekkor már csak 50Kg liszt fért bele. Eladó tanoncként az orosz csavarokat nehéz faládákban kaptuk melyekbe 50Kg csavart csomagoltak, az összsúlyuk 55-57Kg között mozgott, 14 évesen bizony eléggé megviselt mire ebből 20-25 ládányit becipeltem a kocsiról a raktárba. 17 évesen egy TÜZÉP telepen dolgoztam ahol a mész, cement, csemperagasztó szintén 50Kg-os kiszerelésben volt, ekkor ezek cipelése egész nap már meg sem kottyant. 20 évesen kőművesnél dolgoztam, itt már azzal próbáltunk imponálni az utcán sétáló lányoknak, hogy az 50Kg-os zsákokat kettesével cipeltük.
Az elmúlt években több olyan helyen is dolgoztam ahol "nehéz" fizikai munkát kellett végezni, a 18-20 éves kollégák a 40Kg összsúlyú ládákat sem tudták egyedül felemelni.
Dolgoztam testépítőkkel akik ugyan nagyobb súlyokat is megemeltek, de 1-2 óra után kifulladtak és a nap többi részét pihenéssel, ténfergéssel töltötték.
Azon már meg sem lepődtem, hogy újabban az építőipari segédanyagokat is legfeljebb 25Kg-os kiszerelésben árulják, ma már minden munkahelyen gépekkel könnyítik a fizikai munkát arról nem is beszélve, hogy a testnevelés szinte nevetséges szintre süllyedt az iskolákban. A gyermekeim úgy fejezték be az általános iskolát, hogy nem verekedtek (na jó, annak sem örültem volna, ha az ellenkezője miatt kell folyton iskolát váltani)
Tehát nem az őseink rendelkeztek emberfeletti erővel, a ma embere korcsul el folyamatosan.

süti beállítások módosítása