Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A '80-as években a black metal divat volt, a legtöbb rocker fordított keresztet, pentagramot és egyéb hasonló külsőségeket hordott, de csak nagyon kevés embernél volt az egész mögött valami amitől több lett volna mint egy fiatalkori divat, vagy hóbort. Mostanra a black metál komoly földalatti mozgalommá nötte ki magát, különböző irányzatokra szakosodott és erős érzelmi és szellemi háttér van mögötte.

A punk hazánkban a '80-as években viszonylag egységes irányzat volt, azonos ellenségképpel, azonos rétegből származó követőkkel (az értelmiségiek inkább zenéltek a külsőségeket ritkábban vállalták föl, többségük előbb-utóbb inkább az alternatív irányzat felé fordult) változatos, de mindenképpen kirívó külsőségekkel. Mára a punk divat lett, mindenki más politikai nézeteket vall, de a többség nem olvas semmit, csak a zenekarok dalszövegeit szajkózza. A külsöségek hétköznapivá váltak, a mai punkok többsége a korai időkben nem mert volna piros taréjjal még a fürdőszobai tükörbe sem belenézni, nem hogy az utcára kimenni.

A skinhead a '80-as években mozgalom volt, egységes politikai célokkal, egységes külsöségekkel. Mostanra a skinhead is divat lett, különbözőek a célok, rendkívűl eltérőek a külsőségek. Régen, ha az illető nem teljesen kopasz volt, akkor már csak oi lehetett vagy ska-s. Manapság derékig érő hajú lányok is skinheadnek képzelik magukat (meg lehet nézni a közösségi portálokon tucatjával van belőlük) és sajnos a fiúknál is hasonló a helyzet. Valamikor egy skinhead egyedül is nekiment több ellenfélnek, manapság pedig, ha többen vannak sem merik még megvédeni sem magukat(lásd Titkolt koncert, Magyarsziget stb.)

A bejegyzés trackback címe:

https://odin.blog.hu/api/trackback/id/tr201371916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagy Ivó 2009.10.07. 01:07:05

Sajnos úgy van, ahogy írod. Szomorú.

Grimnir 2010.01.06. 18:40:11

Sajnos a Black Metalra is igaz, hogy eldivatosodott. Vannak mainstream bandák, akik annyit keresnek a zenéléssel, hogy kb. megélnek a belőle, és ez egy underground műfajban elég visszataszító. A különböző irányzatok hívei pedig nem igazán kedvelik egymást (vegyünk példaként egy Cradle of Filth rajongó 13 éves kislányt, és egy "elitista", mondjuk Absurd-ot, vagy Burzum-ot hallgató embert, hát nem sok közös mondanivalójuk van egymásnak, pedig mind a kettő Black Metalt hallgat...) A szellemi és az érzelmi háttér éppen ezért nem egységes, és idővel itt is ugyanúgy kihullik a férgese. Hogy mi az igazi Black Metal, nos azt nehéz megfogalmazni, erre tizen húszféle dolgot mondanának, de álljon itt két idézet a norvég ős BM Darkthrone-tól:
"Norsk Arisk Black Metal" - norvég árja Black Metal, és Darkthrone is for man (ebben nem vagyok biztos, hogy pont ezekkel a szavakkal hangzott el, de a lényege, hogy a Darkthrone férfiaknak szól). Ezek sokmindent elárulnak a követendő hozzáállásról.

Odin88 2010.01.06. 22:46:47

@Grimnir: A '80-as években minden sátánista vagy hasonló külsőségeket felvállaló zenekart a BM-hez soroltak (Slayer, Sodom, Destruction, Bulldozer, Grave Digger stb.), a bejegyzés írásakor nem a divat BM vagy a lakodalmas BM zenekarok követőire gondoltam, hanem az undergroundra (ezt magyarul írtam, lehet, hogy ezért nem értetted), leírtam azt is, hogy különböző irányzatok.

Grimnir 2010.01.07. 07:02:50

@Odin88: Értettem a földalatti mozgalom kifejezést. :) Engem inkább az zavart meg (bocsánat, ha tévesen), hogy a bejegyzés első mondatába azt írod, hogy régen sok volt a divatember, a másodikban pedig azt, hogy most mekkora underground van, komoly érzelmi és szellemi háttérrel. Lehet, hogy régen a Pokolgépet is Black Metalnak tartották a szövegei miatt, de ma is vannak ilyen zenekarok, akik ilyen-olyan tényező miatt nem valók a BM mozgalomba, mégis oda sorolják őket (lásd az általad említett "lakodalmas" BM zenekarok...). És sajnos az undergroundban sincs összetartás - a magyar színtéren legalábbis.
süti beállítások módosítása